För att förstå hur det samhälle vi lever i har utvecklats historiskt behöver man en grundläggande kunskap om kristendomen. Den har satt sin prägel på utvecklingen i Europa de senaste tusen åren, mer än någon annan religion.
Det är alltså föga förunderligt om den som studerar samhällsutvecklingen i den här delen av världen kommer att lära sig en hel del om kristendomens inverkan på makthavare och allmänhet. Ur ett sådant perspektiv är det omöjligt att ”dela lika” mellan religioner.
Däremot ska förstås inte en religion ”gynnas” i undervisningen på bekostnad av andra. Skolan ska inte utbilda någon att tro. Det är en stadigt tilltagande sekularisering som har format det öppna samhälle med religionsfrihet som vi ser i dag. Steg för steg har vi blivit allt bättre på att skilja tro från politik.
Därmed kommer vi till frågan om det är politikens sak att bestämma viktningen mellan religioner inom ramarna för religionskunskapens undervisning. Nej. Skolverket och ansvariga pedagoger bör stå för den professionella bedömningen av vad som är lämpligast för att eleverna ska nå upp till kunskapskraven.
Tro’t om du vill
!Det är inte helt enkelt att säga vad som bör omfattas av ett ämne som religionskunskap. Den tidigare kursplanen var enligt lärarna för luddig. Skolverkets nya förslag var, enligt utbildningsminister Jan Björklund, inte tillräckligt tydligt i sin betoning av hur kristendomen har påverkat det samhälle vi lever i.Oavsett vilket ska politiken inte detaljstyra undervisningen.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!