Tryckeri vill ha tillstånd att öka miljöfarliga utsläpp
Trosa Tryckeri vill utöka sin produktion av trycksaker med 60 procent till nästa år. Detta medför att utsläppen av ohälsosamma lösningsmedel kommer att öka.
Det är framförallt luftföroreningar orsakade av organiska lösningsmedel som kommer att öka. I dag släpper tryckeriet ut 13 ton organiska lösningsmedel per år i luften. Nästa år vill företaget öka utsläppen till 17,5 ton.
Gemensamt för de organiska lösningsmedlen är att de bildar marknära ozon. Olika lösningsmedel har olika hälso- och miljöeffekter, säger Mats Nygren, handläggare för miljöprövningsdelegationen vid länsstyrelsen i Sörmland.
Enligt Annelie Karlsson handlar det om kemikalier som används för att göra rent i tryckpressarna.
Utsläppen är marginella men det är ändå viktigt att göra en noggrann analys, säger hon.
Tryckeriet har lämnat in en ansökan och en miljökonsekvensbeskrivning till länsstyrelsen. Förutom utsläpp i luften gäller ansökan också tillstånd att få släppa ut sköljvatten från plåtframkallning i det kommunala avloppsnätet.
För två år sedan började vi med CTP-framkallning vilket innebär att trycket överförs direkt från datorn till en tryckplåt utan att läggas över på film. På så vis behöver vi inte använda lika mycket kemikalier som förr. Men vi är det enda tryckeri som använder tekniken som fått begränsningar av kommunen, säger Annelie Karlsson.
Enligt tryckeriet har det inte funnits något som tyder på att det finns gifter i sköljvattnet. Trosa kommun har ändå krävt noggranna analyser av vilka eventuella miljögifter vattnet från CTP-processen innehåller.
Miljölagstiftningen ställer hårda krav på vad som finns i avloppsvattnet. Vi är rädda om slammet i reningsverket eftersom det ska spridas ut på åkrarna, säger Maria Kavcic, miljöingenjör i Trosa kommun.
Nu har Trosa Tryckeri kompletterat ansökan med ytterligare provtagningsresultat. Men om kommun och länsstyrelse fortfarande inte tycker att det räcker, yrkar tryckeriet på att få skjuta upp tillståndsprövningen gällande sköljvattnet på framtiden.
Vi måste komma igång med produktionen så fort som möjligt. I så fall får vi lösa vattenfrågan separat, säger Annelie Karlsson.
Innan länsstyrelsen gör sin bedömning går ärendet ut på remiss tillbaka till Trosa kommun. Även allmänheten kan uttala sig.
Folk som bor i närheten av tryckeriet eller berörs på annat sätt har möjlighet att säga sitt. Alla handlingar finns att läsa hos kommunen och på länsstyrelsen, säger Mats Nygren.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!