Tudelat om invandrare

Allt fler svenskar är positiva till invandrare. Med den slutsatsen har Sociologiska institutionen i Uppsala presenterat sin sjätte årliga mångfaldsbarometer, en undersökning av svenskarna attityd till invandrare och utlänningar. Andelen svenskar som har goda erfarenheter av invandrare ökar stadigt. De flesta vill dessutom att de som flyttar hit behåller sina modersmål och får möjlighet att upprätthålla sin egen kultur.

Övrigt2011-08-23 05:00

Det är en glädjande utveckling. Men rapporteringen kring undersökningen verkar ha missat att det också finns en del orosmoln.
Främlingsfientliga åsikter är fortfarande vanligt hos en stor andel av befolkningen.
Bara hälften av alla svarande i undersökningen tar exempelvis avstånd från påståendet att ”ju mindre man märker av alla utlänningar desto bättre är det”. Den andra hälften vill antingen inte svara eller medger öppet att de inte vill se några utlänningar. Därtill anser fyra tiondelar att ”många utlänningar kommer till Sverige för att utnyttja våra sociala förmåner” och tre tiondelar håller inte med om att ”invandrare borde ges samma rättigheter som landets egen befolkning”. Sen Sociologiska institutionen började göra sina undersökningar 2005 har dessa siffror varit relativt stabila.
Tal om sociala turister och förslag för att göra invandrare till andra klassens medborgare finner en djup klangbotten i delar av den svenska folksjälen.
Samtidigt är de egna erfarenheterna av invandrare i allmänhet positiva. Andelen som har goda erfarenheter av kollegor, medstudenter, vänner och bekanta med utländsk härkomst ökar stadigt. De som har dåliga erfarenheter minskar än snabbare.
Kollegan på jobbet, studenten i klassen, eller personen som öppnat en kvartersbutik precis runt hörnet upplevs alla bidra positivt till samhället. Men många ser dessa egna erfarenheter som undantag. Det får därför inte genomslag i en positivare attityd till invandrare i allmänhet.
Delvis beror detta på en etnisk segregation som skiljer infödda svenskar från nyinflyttade. En kombination av frivillighet och diskriminering förpassar invandrare till de billigaste bostadsområdena i städernas utkanter. Och gör att det personliga mötet mellan gamla och nya svenskar sällan utvecklas till något mer. Få infödda svenskar umgås regelbundet med invandrare.
Endast när mötena mellan infödda och invandrare är få kan majoritetens positiva erfarenheter av invandring tolkas som avvikelser. I mötet mellan människor skapas förståelse och fördomar bryts. Låt det få genomslag också i politiken.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om