Tuggmotstånd i köttdebatten

En majoritet av svenskarna vill ha mer att välja på i charkdisken. Så, vad sägs om lite odlat kött – direkt från bio­reaktorn?
Det var inte bara kanelbullens dag i går utan också charkdagen. Påpassligt nog ­lyftes en vision om framtida ­köttproduktion upp i en debattartikel i Svenska ­Dagbladet. ”Sverige bör satsa på odlat kött”, ­skriver Stellan Welin och Julie Gold, ­forskare från ­Linköpings respektive Göteborgs ­universitet. Då talar vi om kött odlat i burk – och inte i djur.

Övrigt2011-10-05 05:00


Mat kan alltså snart skapas på cellnivå. Den behöver inte gå vare sig via djur eller natur. Påfrestningarna på klimat och miljö skulle då minska radikalt. Vildmarken skulle kunna återerövra stora områden som i dag nyttjas för odling. Inte bara i Sverige utan i hela världen, skriver forskarna.
I nuläget finns möjlighet att odla en form av köttfärs. Steget till falukorv bör vara kort, men filé och fransyska får komma senare. Köttodling i bioreaktor kräver mindre energi, ger lägre utsläpp och tar jämförelsevis liten yta i anspråk jämfört med dagens djuruppfödning.
Detta kan alltså mycket väl bli en del av en framtida matindustri. Det finns ett globalt intresse att utrota hunger.
Å andra sidan finns ett tydligt kundintresse att vårda det naturnära i matproduktionen, vare sig vi diskuterar vegetabilier eller köttprodukter.
Lyssnar man på Sveriges bönder talar de gärna om möjligheterna att konkurrera med uppfödningsformer, med alltifrån ekologiska köttdjur till frigående höns. Samtidigt ser vi hur bilder på vanvårdade slaktdjur direkt skadar tilltron till svensk djurhållning. Reaktionerna är bra. Kräsna kunder är guld värda. För det vi väljer att äta är ett eget val – utifrån smak, plånbok och etik. Det är inte alltid så att billigast vinner.
Den som säger bestämt nej till odlat kött – och ändå vill äta kött – gör ett val. Då går det inte att beklaga sig över att det finns slakterier.
Att säga ja till odlat kött – eller att helt låta bli att äta kött – får också konsekvenser. Dagens djurhållning bygger på matproduktion, inte på Skansen-ambitioner i landsbygdsmiljö.
Landskapsvård och köttproduktion är två sidor av samma mynt. Färre djur till slakt, färre djur som producerar mjölk, betyder färre kor och kalvar, färre får och lamm – i hagar och i ladugårdar.
Bioreaktor-odlat kött kommer inte – inom överskådlig tid – att ersätta dagens djurhållning. Men för konsumenter som inte är helt tillfreds med att äta djur kan oslaktad färs snabbt bli ett effektivt säljargument.
Så länge det ser aptitligt ut och smakar rätt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om