Det var en av frågorna som kom upp när Tystberga skolas idrottssal fylldes av besökare på onsdagskvällen. Några var bara nyfikna, andra kom med kritiska frågor när Trafikverket höll öppet hus för Ostlänken på sträckan mellan Sillekrog och Sjösa.
Torbjörn Alesand bor i Tystberga och kom för att titta på Trafikverkets skiss över Ostlänkens dragning mellan Sillekrog och Sjösa.
– Jag är pastor i frikyrkan här. Här ligger första missionshuset, byggt 1885, säger han, pekar på kartan och får av Trafikverkets Jonas Tallberg veta att huset ligger väldigt nära det planerade spåret.
Anneth och Kjell Carlson bor på gården Stora Brunna utanför Tystberga som hamnar mellan motorvägen och Ostlänken, enligt Trafikverkets förslag.
– Vi hamnar i en korridor och det känns lite tråkigt. Vi hör bullret från motorvägen och så undrar man hur mycket det kommer att bullra från järnvägen, säger Anneth.
Som många andra oroar de sig för marknadsvärdet på gården.
– Det här gör definitivt inte att markvärdet stiger och som landsortsbo har vi ju ingen nytta av den nya järnvägen. Det kanske är en bra tanke för storstäderna, men vi kommer aldrig att åka på Ostlänken, säger Kjell.
Vi kommer aldrig att åka på Ostlänken
Den nuvarande järnvägen blir kvar och ska användas till godstrafik, men det utesluts inte att det även kan gå lokala persontåg där.
– Det vore bra, så vi fick något ut av det också, säger Anneth.
På tv-klippen nedan kan man se hur spåret är tänkt att gå från Sillekrog till Sjösa och några av svårigheterna som finns på vägen.
Och svaret på den inledande frågan är ja, enligt projektledare Anne Kasselbäck. Anledningen till att man bygger Ostlänken är att öka kapaciteten och skapa bättre punktlighet.
Någon lövhalka ska det inte bli eftersom det ska finnas en trädfri zon längs med höghastighetsspåret. Solkurvor ska heller inte bli ett problem på Ostlänken, enligt Jonas Tallberg, projekteringsledare vid Trafikverket.
– Spåret sitter fast i en betongplatta så det är inte byggt som konventionell järnväg. Vi har spårspecialister från Frankrike som jobbar med det. De har erfarenhet av höghastighetståg.
Och vad gäller signalfelen ska ett nytt och modernare signalsystem användas på Ostlänken.