Ulla fick biverningar av TBE-vaccin
Högsommartid är också den tid då fästingarna utgör en plåga för både djur och människor. Många försöker möta detta med TBE-vaccinering. Men det är inte alla som klarar vaccineringen.
Huvudvärken som följde går inte att beskriva. Det skar som knivar i huvudet och de tog prover för att se om det var någon blödning i huvudet. Men det var det inte, berättar hon.
Med den erfarenheten valde hon att den 12 april förra året låta vaccinera sig. Efter en dryg vecka fick hon åter igen samma symptom, med kraftig huvudvärk, som när hon hade sjukdomen -82. Efter ytterligare en dryg vecka tvingades hon gå till akuten. Där konstaterade man att hon inte hade några antikroppar mot TBE.
Läkaren förklarade att jag med största sannolikhet hade fått en hjärnhinneresning, som en biverkning av vaccineringen. Enligt ursprungsprognosen skulle jag har haft cirka 70 procents skydd, berättar Ulla Lindquist.
Hon avråddes att ta en andra spruta, en månad senare. Den skulle ha gett cirka 90 procents skydd, men Ulla Lindquist valde att göra ytterligare ett försök. Resultatet blev dock detsamma: kraftig huvudvärk.
Nu vill jag inte utsätta mig för en tredje spruta. Det är mycket osäkert om det finns något skydd. Därför undrar jag om alla personer som låter vaccinera sig kan känna sig säkra, då det inte finns någon efterkontroll, förklarar hon.
Hon anser att företaget som tillverkar vaccinet först och främst borde upplysa om att det finns biverkningar.
Framför allt bör de följa upp vaccineringen och konstatera om det finns antikroppar. Det kostar i alla fall cirka 250 kronor gången att vaccinera sig, påpekar Ulla Lindquist.
Hon skulle vilja att företaget gör en studie på ett visst antal personer för att se hur stor procent som får antikroppar. Finns inte det så har många människor invaggats i falsk säkerhet.
Eller så är jag kanske unik, avslutar hon.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!