Undantag i Las är inget universalmedel
Den ena sidan pekar på möjligheten att det är fusket i sjukförsäkringen som därmed minskat, den andra sidan hävdar att pressen på arbetstagaren blivit så hård på grund av undantagen folk jobbar sjuka fast de borde ha stanna hemma. Båda faktorerna spelar säkert in. Men att som LO darra på rösten om extra pressande arbetssituation på grund av dessa undantag är väl teatraliskt. Däremot är det möjligt att ribban för vad som kan sägas vara för sjuk för att jobba har höjts, på gott och ont. Men denna avvägning skiljer sig även sannolikt åt mellan åldersgrupper, arbetsplatser och yrkeskategorier.
Undantagen gör det dock mer riskfyllt att småskolka från jobbet. Uppsägningar på grund av arbetsbrist, exempelvis på ett mindre företag, är en mardröm för alla parter. Undantag i turordningsreglerna ger dock småföretag med bekymmer handlingsutrymme för att kunna behålla nyckelpersoner i en ekonomiskt mycket besvärlig situation och räddar jobb i förlängningen. LAS fastställer ju annars en ganska iskall ordning som säger att den som är sist anställd alltid ska tvingas att dra Svarte Petter - oavsett kvalifikationer och kompetens.
Förändringarna i LAS gjordes av de borgerliga partierna och miljöpartiet 2001. Men det var nästan samtidigt som den sittande regeringen upptäckte vidden av sjukskrivningsproblemen i samhället och bland annat Försäkringskassan fick skärpta kontrollåtaganden.
De allra flesta som är anställda av någon annan går till arbetet för att göra ett riktigt bra jobb. De vill visa att de förtjänar ett yrkesförtroende och så småningom få andra mer kvalificerade och bättre betalda arbetsuppgifter. Detta är - och ska vara - arbetslivets kanske starkaste drivkrafter.
Men den som för sjuk för att jobba ska stanna hemma och använda sig av sjukförsäkringen. Att så sker är faktiskt ett ansvar som delas av arbetstagaren och arbetsgivaren. Ambition och arbetsvilja är goda egenskaper på alla arbetsplatser.
Det uppskattas av arbetsgivaren - men också av arbetskamraterna, vilket alltför sällan uppmärksammas. Men det finns en gräns där arbetsviljan måste ta ett steg tillbaka, fast den gränsen kan inte regleras via LAS.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!