Undantag kan stjälpahela jordbrukspolitiken
Syftet med reformen är att jordbrukspolitiken ska marknadsanpassas, att bönderna ska producera det som konsumenterna vill ha och inte det som ger mest bidrag. Därför kommer stödet till produktionen att kopplas bort och istället betalas ut som ett gårdsstöd till varje bonde oavsett om man odlar något eller inte. Framför allt är det ett försök att komma till rätta med dagens överproduktion.
EU kritiseras med rätta för att dumpa sitt överskott på världsmarknaden och därmed försvåra för tredje världens bönder att sälja sina varor till fullt pris. Utan en uppgörelse hade EU kommit tomhänt till WTO-förhandlingarna i september där man redan har förbundit sig att ta bort exportstödet och hälften av direktstödet.
Men det går långsamt och flera invändningar är på sin plats. Stödet är fortfarande lika stort som tidigare, det komer bara att fördelas olika. Men allvarligast är meningen om de undantag som uppgörelsen innehåller.
Det gör mig vettskrämd sa Karl Erik Olsson (c), ledamot i europaparlamentets jordbruksutskott, vid en presskonferens i går. Karl Erik Olsson, som har stött reformförslaget från början, känner oro för att länder som Frankrike och Spanien inte kommer att frikoppla sitt produktionsstöd. Det skulle i så fall få mycket olyckliga konsekvenser, inte minst för det svenska jordbruket, med tanke på att regeringen tillhör reformivrarna.
Följden av undantaget skulle bli att länder som tillämpar frikopplingen kommer att minska sin jordbruksproduktion medan länder som håller kvar kopplingen kan behålla eller till och med öka sin produktion. Det kan självfallet varken de svenska bönderna eller konsumenterna acceptera.
Ännu är det för tidigt att säga hur undantagen i praktiken kommer att tilllämpas i de olika länderna. På ytan ser EU:s jordbruksuppgörelse ut att vara en hygglig kompromiss. Visserligen kan det leda till att några svenska jordbruk får överväga att lägga ner.
Syftet med reformen är att världsproduktionen ska minska. Men en mjölkko mindre i Sverige får inte innebära att det blir en mer i Spanien. Utan konkurrens på lika villkor riskerar hela EU:s jordbrukspolitik att haverera.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!