Underlaget perfekt i ishallen
Det blir tummen upp för underlaget i Rosvallahallen i Nyköping. Den speciella ler- och sandblandningen verkade passa de ekipage, som testade banan i går.
Små hästtransporter och stora bussar dyker i en strid ström upp på området.
Tidigt på plats i går var Helena Persson från Västerhaninge. Tidigare landslagsryttare, men som efter försäljningen av stjärnhästen Classic H och sina andra lite äldre hästar har fått starta om från början.
Jag ville ha ett par stycken hästar i ungefär samma ålder att satsa på. Ett bredare lag så att säga. Därför startade jag om från scratch.
Hade det inte varit för att en elev lånat ut sin häst till mig skulle jag inte kunnat ställa upp, säger Helena tacksamt. Mina hästar är unga och de har ännu inte riktigt nått upp till de här hinderhöjderna än.
En av hennes mest lovande hästar, femårige Chamonix, kommer Helena att visa upp i en clinic på lördag tillsammans med Jens Fredricson.
Chamonix är väldigt grön, men har något speciellt, som jag vill satsa på.
OS 2012?
Varför inte.
Helena kommer just från en provritt inne i ishallen. Hon sitter på lånehästen Clark 11.
Jag trodde det skulle vara lite löst där inne, men under-laget känns bra, kommenterar hon.
Och vad tyckte hästen?
Vanligtvis brukar han vara kolugn på tävlingar i Sverige, han bockar och springer runt när vi är utomlands och tävlar, men på något sätt verkar det som om det är en speciell atmosfär här i Nyköping för det blev en del tjoande.
Hur mycket betyder egentligen underlaget?
För oss hoppryttare mycket. Det är ett stort slitage på hästarna att hoppa på de här höjderna och då är underlaget nummer ett.
Tävlingen i Nyköping tycker hon har lockat ett anmärkningsvärt vasst startfält.
Det kan bli spännande på söndag, säger hon.
Det är då grand prixen avgörs med hinder upp till 1.50. För seniorerna finns det en förstaprischeck på 30 000 kronor att hämta, för juniorerna och youngriders är summan 15 000 kronor.
Jag hoppas bara att banbyggaren tänker på att det är första inomhustävlingen för många. Jag pratade just med Lennart Lindelöw och frågade om han inte kunde sätta alla hinder i mitten, men det rådet verkar inet ha gått hem, säger Helena skrattande.
Ponnyryttaren Sofie Jakobsson med C-ponnyn Four Socks var nästan först in i hallen när den öppnades för ridning i går.
För hennes del är det finalen i Ridsport ponny Cup som väntar. Där är det framförallt ett rött täcke som är åtråvärt för ryttarna.
Det ska bli jättekul att få tävla på hemmaplan. Det händer inte så ofta. Kul att min lärare Daniel Svensson tävlar här också. Då kan jag kolla in honom, säger ÖSLR-ryttarinnan.
Sockan, som stoet kallas, var lite het vid den sista kvaltävlingen till finalen och Sofie har därför försökt lugna ned henne inför helgens tävling.
Men jag vill gärna att publiken hejar. Då tänder hon till lite extra, säger Sofie.
Tävlingshelgen startar med två lite lugnare dagar för ryttarna. Det är först på söndag finalerna avgörs.
Men de så kallade välkomstklasserna under fredagen och lördagen är viktiga också.
Det är då vi kan se om det vi har gjort sedan förra tävlingen sitter där, säger Sofie Jakobsson. Men vi är inte här för att vinna en fredagsklass, det blir bara en bonus. Det är på söndag det ska fungera, säger hon.
Förmiddagarna är vikta för ponnyryttarna, på kvällen tar hästfolket vid. I ponnydisciplinen är det ponnyns storlek som delar startfältet i olika klasser från B-ponny som är den näst minsta till D, som är den största.
I hästklassen är det i stället ryttarens ålder som avgör om man är junior (018 år), youngrider (1921) eller senior.
Fotnot: Resultat från Nyköpings Grand Prix kan man hitta på hemsidan www.equipe.nu.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!