Unga brottslingar kan tacka nej till straff
Ungdomar kan slippa straffet ungdomstjänst, genom att säga nej. Det är motbjudande att den som säger nej får lindrigare straff, säger Magnus Widebeck, lagman i Nyköpings tingsrätt.
Det är motbjudande att man kan komma lindrigare undan genom att säga nej, resultatet blir att de som är snälla och skötsamma och säger ja får ett strängare straff, säger Magnus Widebeck som av den här anledningen bara utfärdat en enda dom om ungdomstjänst.
Widebeck tycker att ungdomstjänsten är en bra idé men han skulle gärna se att ungdomstjänsten bara används som alternativ till sluten ungdomsvård.
En skötsam yngling som begått ett brott kan inte dömas till ungdomstjänst för att han inte har något vårdbehov, och då måste socialtjänsten konstruera ett vårdbehov även om det inte är det personen behöver.
För att undvika att unga brottslingar ska tacka nej till sitt straff har Widebeck ibland valt bort vårdplanen och istället dömt unga personer till skyddstillsyn, ett straff som egentligen är menat för personer över 18 år.
Enligt Widebeck är vårdplanerna av varierande kvalité eftersom socialtjänsten inte alltid har den kompetens som behövs. Helst av allt skulle Widebeck se att socialtjänsten inte behövde ha ansvaret att ordna vårdplaner och ungdomstjänster:
Frivården borde få ta hand om detta, precis som de tar hand om samhällstjänsten och ordnar arbetsplatser, de är ju proffs. Kommunerna är inte vana att handskas med brottslingar.
Det har hänt att socialtjänsten ringt oss och sagt vi kan inte ordna ungdomstjänst till den här killen. Tänk om fängelserna skulle göra likadant, ringa och säga att de inte har någon plats för dömda brottslingar.
Glenn Andersson, avdelningschef på socialtjänstens barn och familjeavdelning, bekräftar att de har svårt att hitta bra uppdrag åt ungdomarna:
Det här är ett medmänskligt ansvar som ligger på alla vuxna. Socialtjänsten kan inte vara arbetsgivare, ungdomarna kan inte vara hos oss, de ska ju möta verkligheten och få en tilltro till samhället, säger han.
Ungdomstjänsten bygger på folks välvilja. Företag, föreningar, organisationer och myndigheter alla måste dra sitt strå till stacken. Det låter som floskler, men det handlar faktiskt om allas vår framtid.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!