Unga gröna män en trend i s-kommunerna
Det pågår onekligen ett generationsskifte i det socialdemokratiska partiet. I kommun efter kommun är det unga, raska män som tar över efter gamla avsuttna kommunalråd. Likt Granström, som bara har varit partipolitiskt aktiv i fyra år, ser man inte längre behovet av en person som har tjänat partiet eller facket i en himla massa år. Huvudsaken att de kan tänka själva, som Boel Carlsson uttryckte det i SN. Den nya generationen ser ganska pragmatiskt på uppgiften att möta de behov som kommunerna står inför.
Den unge Hans Ekström i Eskilstuna exempelvis, verkar ogilla partipolitik i största allmänhet och syns sällan i offentliga sammanhang. Däremot har han goda relationer med företag som vill etablera sig i kommunen. Samtidigt skriver Eskilstuna-Kuriren att Eskilstuna spenderar mer pengar än andra motsvarande kommuner, utan att lägga mer pengar på skola, barn- och äldreomsorg. Under Ekströms tid har staden trots allt fått ett rejält lyft även om det som har betytt mest, Svealandsbanan och Mälardalens högskola, är statliga satsningar.
Anders Lago i Södertälje var en av de unga socialdemokratiska kommunalråden som på s-kongressen gav partiledningen bakläxa för att centralstyrningen har gått allt för långt, inte minst när det gäller den statliga arbetsmarknadspolitiken. Samtidigt har han vidtagit alla mått och steg för att bolagisera så mycket han kan hemma i Södertälje och anklagas för att vilja driva kommunen mer som ett företag.
Problemet med de pragmatiska kommunalråden är att de tenderar att ta ganska lätt på demokratin. Det vill säga att de agerar summariskt, och till och med avsiktligt odemokratiskt. Det som blir intressant att se är om Urban Granström och de unga s-ledarna, är bredda att göra upp med det traditionalistiska arvet inom socilademokratin genom att satsa på företagande och förnyelse av den offentliga sektorn och låta medborgarna vara med och påverka samhällsutvecklingen underifrån.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!