Unga har dålig kunskap om trafikregler

Under de senaste åren har mopedens popularitet ökat explosionsartat och cykeln har länge varit ett vanligt färdmedel. Men dagens ungdomar har egentligen inte särskilt bra koll på vilka trafikregler som gäller för moped och cykel, menar Jörgen Ingårda, biträdande trafikpolischef i Sörmland.

Övrigt2003-09-19 09:13
Jörgen Ingårda har en klar uppfattning om trafikkunskaperna hos dagens ungdom:
Hos de flesta ungdomar är regelkunnigheten inte särskilt bra idag. Skolan ger ingen obligatorisk trafikutbildning och över lag är därför kunskapen om de regler som finns dålig, menar han.

Efter att ha nästan varit försvunnen från gatorna en lång tid gjorde plötsligt mopeden sitt återtåg för några år sedan. Idag tillverkas två vanliga typer av mopeder: klass 1 och klass 2.
Mopeder ur klass 1 får köras i 45 km/h, kräver bland annat en förarbehörighet och får inte föras fram på gång- eller cykelvägar. Klass 2-mopeder får inte köra fortare än 25 km/h, kräver ingen förarbehörighet och får köras på cykelväg.
En tredje vanlig variant av moped, som dock inte tillverkas längre, är den gamla klass 2 nationell-mopeden. Den mopeden omfattas av regler liknande de som gäller för klass 2-mopeder, men får köras i 30 km/h. För alla nämnda typer gäller hjälmtvång och obligatoriskt körljus.
Enligt Jörgen Ingårda är dock få ungdomar bekanta med alla regler som gäller för mopedkörning, vilket har gjort att antalet trafikbrott i länet har ökat.
Ja, vi får in klagomål från hela länet om vårdslösa mopedförare och vi plockar dagligen trimmade mopeder. I höst kommer vi att arbeta intensivt med de problem som dessa trafikanter utgör, säger Jörgen Ingårda.
Just trimning är ett mycket en mycket vanlig regelöverträdelse och ett brott som kan ge upp till 30 dagsböter, samt göra att överträdaren får vänta med körkortet.

Regelkunnigheten hos cyklister är, enligt Jörgen Ingårda, i många fall också bristfällig.
Där finns det stora brister, men det gäller inte bara ungdomar. Även vuxna uppvisar stundom en oerhörd nonchalans som cyklister och vi får in många klagomål från andra trafikanter, berättar han.
Cyklister är bundna att följa vanliga trafikregler. Att många som normalt är duktiga i trafiken, vad gäller till exempel bilkörning, kan vara rent farliga som cyklister, tror Jörgen Ingårda beror på att cykling medför en annan inställning till trafiken.
Många cyklister ser sig nog inte som trafikanter i vanlig bemärkelse och anser därför att de heller inte behöver bry sig om alla regler.

Att vissa trafikregler inte följs, enligt vad Jörgen Ingårda erfar, är en relativt vanlig inställning hos människor. Detta ser han som ett stort problem.
De regler som finns är skapade för både den enskilde
föraren och för människor som finns runt omkring. Cyklar man eller åker moped möter man oskyddade människor och genom att bryta mot trafik- reglerna utsätter man dessa människor för fara. säger han.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om