Unga kämpar för ett nyktrare samhälle

Mängder av statistiska undersökningar under senare tid visar att svenska ungdomar dricker allt mer alkohol vid en allt lägre ålder. S.N.U.S. har talat med två ungdomar från Nyköping, som båda engagerar sig för att minska alkoholkonsumtionen bland ungdomar.

Övrigt2003-03-28 17:38
Idén till den så kallade ANT-trippeln, en utbildning i tre steg för ungdomar om alkohol, narkotika och tobak, föddes hos Andreas Lood, medlem i Ungdomens Nykterhetsförbund, UNF. Syftet med projektet är att utbilda ungdomar till ANT-informatörer. Informatörerna ska besöka skolor runtom i landet, för att informera om riskerna med att dricka och knarka, och försöka få ungdomar att inse att man inte måste berusa sig för att ha trevligt. Intresset för utbildningen, som sker i på Vendelsbergs Folkhögskola i Göteborg, var mycket stort. Ja, vi hade 21 platser i kursen och fick in över 90 ansökningar, berättar Andreas Lood.

Astrid Wetterstrand och Timmy Gustafsson, båda UNF-medlemmar från Nyköping, fick möjlighet att delta i kursen. De har redan genomgått det första steget i utbildningen och är mycket positiva till dess innehåll och utformning.
Jag känner att jag har lärt mig jättemycket. Kursen är intensiv och mycket intressant. Utöver all information får vi också utbildning i pedagogik, för att kunna bemöta eleverna på ett bra sätt, och vi har fått lyssna till många kompetenta föreläsare från bland andra IOGT-NTO och polisen, berättar Astrid, som till vardags studerar i Uppsala.
Hon får medhåll av Timmy.
Det är skitbra. Vi har haft trevligt och fått massor av värdefull information, säger Timmy, som arbetar som lärare på Oppebyskolan.

Timmy påpekar också att det kan vara en fördel att vara ung i sådana här sammanhang.
Det är nog lättare för ungdomar att ta till sig informationen om den kommer från en person som ligger nära dem själva i ålder. Dessutom får de ju se att man inte behöver vara dum i huvudet bara för att man är nykterist, menar Timmy.
Både Timmy och Astrid är kritiska till situationen bland dagens ungdomar.
Många av dagens ungdomar börjar dricka när de är 13-14 år gamla och super sedan stenhårt vid en ålder av 17 år. Det är väldigt tråkigt. Om folk drack mindre skulle det nog bli både bättre konversationer mellan människor och trevligare stämning utomhus på kvällarna, tror Timmy.

Astrid är ännu hårdare i sin kritik:
Situationen bland dagens ungdomar är tragisk. Många tror att man måste supa för att bli accepterad i en grupp och tänker inte på att det faktiskt finns alternativ.
I dagens Sverige finns det 200 000 barn med missbrukande föräldrar. Att dricka är att stödja den statistiken, menar Astrid, som också anser att alkohol passiviserar människor och hämmar demokratin.
Den gångna helgen har Astrid och Timmy varit i Göteborg för att genomgå det andra steget i ANT-utbildningen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om