Unga lär sig att laga vardagsmat

Vem kan vara mer koncentrerad än en kille i mellanstadiet som skalar potatis? Eller en liten tjej som river äpplen till en julsallad?

Övrigt2001-12-11 23:07
I Kyrkans lokal Prästkragen i Stjärnhov var det avslutning på en annorlunda matlagningscirkel som arrangerats av Vuxenskolan. När det gäller matcirklar brukar det röra sig om fransk matlagning eller herrar som lagar mat.
Här var det ett gäng 1012-åringar som lärt sig laga vardagsmat av Ingrid Andersson.
Totalt har det varit sju elever, en kunde inte komma på avslutningen, istället var de sex stycken. De berättade entusiastiskt att de gått tio gånger på kursen och lärt sig laga köttsoppa, tacos, spagetti och köttfärssås, korv Stroganoff, fiskgratäng, Thaigryta, piroger, pannkaka, rårakor, vörtlimpa och turboglass.
Vad är turboglass?
Jo man mixar djupfrysta hallon, eller andra bär, häller på grädde och mixar tills det är tjockt. Sedan äter man med detsamma innan det smälter, förklarar Erika Andersson.
Vid köksbordet sitter Olle Andersson och river rödkål med en osthyvel. Bredvid håller Mattias Berndt på att skära ananas, Betty Karlsson river äpplen och Jesper Gustavsson skär itu vindruvor och Magnus Andersson skär inlagd gurka. Resultatet ska bli en julsallad. Vid diskbänken turas barnen sedan om att skala potatis.
Om ett par timmar kommer elevernas föräldrar till Prästkragen för att äta julbord.
Ingrid Andersson berättar stolt att barnen lagat all mat själva.
Skinkan var färdigkokt men de har griljerat den på egen hand, säger Ingrid. Maten har vi fryst in vartefter de lagat den.
På menyn står inlagd sill och strömming, vitlöksströmming, köttbullar, skinka, Janzons frestelse, julsallad, vörtlimpa, ost och dryck. Barnen bär in bord och stolar i rummet, lägger på löpare på borden, sätter ut ljusstakar, dukar med porslin och bestick och bryter servetter i vitt, grönt och rött.
Totalt blir det 21 personer som ska äta middagen.
Magnus säger att han vill bli kock, Olle tycker det är roligt och Erika säger att hon vill lära sig att laga mat.
Det kan vara bra att kunna när mamma blir gammal och inte orkar, säger hon.
Ingrid jobbar i vanliga fall på Boxtorps elevhem i Stjärnhov.
Att jobba med de här barnen är mycket roligt, säger hon. De är så positiva och suger åt sig allt som svampar. Jag gör det här enbart för att det är så kul. Jag tycker det är viktigt att barnen får lära sig laga riktig mat.
Barnen jobbar frenetiskt med servetterna och plötsligt ropar en av killarna.
Titta! Jag har gjort en Hammarbyservett, och visar upp en grön- och vitrandig servett och stoppar i ett glas.
Gertrud Hermelin
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om