Ungdomar bygger ett hus av möjligheter
Sedan nyår har ungdomar från Nyköping med omnejd arbetat med att göra om den gamla auktionskammaren i Nyköping till ett hus för unga. I dag invigs den nya ungdomsgården, som går under namnet Aktionskammaren.
De skrev en motion till Nyköpings Ungdomsfullmäktige, NU, med ett förslag om en lokal med ett brett utbud av aktiviteter, där ungdomar skulle kunna träffas och umgås. Lokalen skulle drivas av ungdomar för ungdomar och skapa förutsättningar för att motverka våld, rasism och droger.
Förslaget vann gehör hos NU:s ledamöter. En speciell grupp, den så kallade Ungdomsgårdsgruppen, bildades och dess medlemmar fick i uppgift att arbeta med frågan. De började söka efter en lämplig lokal och gjorde en undersökning bland stadens ungdomar, för att ta reda på vad de tyckte om saken.
Av undersökningen att döma fanns det en stor efterfrågan på en sådan plats, berättar Ricky Ifwarsson, 19, ledamot i Ungdomsgårdsgruppen.
Sedan dess har mycket hänt: den gamla auktionskammaren, belägen i närheten av Stora torget i Nyköping, befanns vara lämplig och med hjälp av Teater Sörmland, sponsorer och Nyköpings kommun, har stor möda lagts ned på att rusta upp lokalerna och på att utforma stadgar för husets verksamhet. Under arbetets gång har också verksamhetens inriktning förändrats en smula. Det som från början var tänkt som en konventionell fritidsgård, har med tiden kommit att bli mer av en möjlighetsgård.
Ja, det är tänkt att Aktionskammaren ska erbjuda ungdomarna möjligheter att göra det de vill göra. Ungdomar ska vara delaktiga i hur gården drivs, förklarar Ricky Ifwarsson.
För att denna föresats inte ska försummas har ett råd bildats, där ungdomar ska ha minst hälften av posterna.
Rådets uppgifter består bland annat av att planera arrangemang, strukturera verksamheten och verka för ett samarbete med andra ungdoms- och kulturverksamheter, polis och fältassistenter.
I dagsläget ser det ut som om Aktionskammaren kommer att kunna erbjuda bland annat datorrum, myshörna, studierum, bibliotek, café, workshops av olika slag samt en del tillfälliga arrangemang, som discon och teater.
Men aktivitetsutbudet ska styras efter ungdomarnas efterfrågan. Om man vill vara med och påverka finns möjligheten att göra det, säger Sara Eriksson, NU:s samordnare.
Siri Gustavsson och Sabina Tavanejad, båda ledamöter av Ungdomsgårdsgruppen, är nöjda med Aktionskammarens utveckling:
Det har gått bra. Ungdomar måste ha någonstans att gå och ett sådant här ställe är perfekt. Det kan ge ungdomar trygghet och bidra till att förebygga våld ute på stan, säger de.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!