Ungdomars brottslighet på konstant nivå
Nej, ungdomsbrottsligheten ökar inte. Den ligger på en ganska konstant nivå.Det förklarade forskaren Felipe Estrada, som arbetar som framtidsforskare vid Institutet för framtidsstudier. Han föreläste under rubriken ungdomsbrottslighet som samhällsproblem, vid ett seminarium anordnat av Brottsförebyggande rådet i Nyköping.
Felipe Estrada har skrivit en avhandling om ungdomsbrottsligheten och varför den har blivit så uppmärksammad.
Ungdomsbrottsligheten hamnar högt på listan över det som folk oroar sig för, konstaterar han.
Det finns många frågor för forskarna att arbeta med: hur omfattande är ungdomsbrottsligheten, blir den grövre, varför begår unga brott, vilka fortsätter att begå brott och vilka slutar?
Forskarnas underlag blir ett underlag för olika insatser att komma tillrätta med problemet. Insatser kan ju vara skadliga också.
Vi har en tendens att se det mer som ett individuellt problem mer än ett socialt problem, tycker Felipe Estrada.
Själva faktainsamlingen kan vara besvärlig. Ska man titta på polisanmälningar, sjukhusstatistik efter misshandelsbrott exempelvis. Osäkerheten kan vara stor.
Vi gör undersökningar där vi går ut och frågar ungdomarna själva i de aktuella grupperna, förklarar Felipe Estrada. Sådana självdeklarationsundersökningar genomförs av Brå i nionde klass sedan 1995.
Andra undersökningar är offerundersökningar på hela befolkningen, men även här kan folk välja att inte vilja vara med.
Statistiken över ungdomsbrottsligheten ser likadan ut över hela världen. Och på många håll ligger den konstant, medan vissa länder har lyckats minska ungdomsbrottsligheten.
Det visar sig dock att avtrappningen med ålder, alltså att ungdomarna slutar begå brott, har blivit flackare. Vad kan det bero på, undrar Felipe Estrada. Kanske att det är svårt för unga att etablera sig i dagens samhälle.
Felipe Estrada påpekar att ungdomarna trots allt svarar för en ganska liten del av den totala brottsligheten.
De flesta brotten i samhället begås inte av ungdomar. Bland ungdomarna är stölder den helt dominerande brottslighetstypen, där har det blivit en kraftig ökning efter andra världskriget.
Nivån på anmälda misshandelsfall är låg.
Tendensen är att ungdomsbrottsligheten minskar jämfört med mitten av 1990-talet. Det kan bero på att allt fler ungdomar tar avstånd från brott, spekulerar Felipe Estrada. Datorer tar också mycket tid för ungdomar och de är därför inte så mycket ute på stan.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!