Unik hällristning visades i mörkret
Septembermörkret har sänkts sig över kalkhällen. I strålkastarens sken framträder de 3 000 år gamla figurerna ur Sörmlands näst största hällristning.
Tillsammans med Kenneth Ihrestam, hittade han den stora ristningen i Vagnhärads-trakten i somras.
Det var inte första gången de var i Sörmlandsskogarna för att leta. 1976 gjordes de första fynden och 1984 upptäcktes ytterligare lämningar vid sjön Sillen. Att området var fullt av aktivitet på bronsåldern råder det alltså ingen tvekan om.
Den stora hällen med ristningar är det största fyndet i Sverige de senaste tio åren, enligt Sven-Gunnar och Kenneth och glädjen över att ha funnit den går inte att ta miste på.
Vi sökte tillstånd att få lyfta mossa och när vi började hittade vi ristningar på en gång, säger de.
Nu är hela hällen avklädd, mossan är borta och över 500 figurer visar sig. Ristningarna består av skepp, fotsulor, skålgropar och något som liknar streckgubbar.
Det är den vanliga typen av ristningar man brukar hitta, säger Sven-Gunnar.
Det ovanliga är alltså storleken och mängden figurer. Vad som nu händer med hällen är inte helt klart. Den blir antagligen inte någon öppen turist- attraktion då många besökare skulle slita för mycket på det känsliga kalkberget. Ett EU-projekt kommer därför väl till pass.
Rock Art in Northern Europe (Rane) är ett projekt som bland annat ska ta fram metoder för att bevara hällristningar. 32 miljoner kronor har Sverige, Norge, Finland och Danmark fått att dela på under tre år.
Pengarna ska bland annat göra det möjligt att se ristningarna utan att bege sig till själva platsen.
Det kan ske genom att vi utnyttjar den senaste datatekniken. Att göra ett panorama över hällen exempelvis, säger Camilla Andersson, på länsstyrelsen.
Sörmlands museum är också inblandat i projektet.
Vi ska göra det levande och bland annat gå ut till skolor genom att göra en boklåda om bronsåldern. Vi tycker det är viktigt att man kan jobba med det som finns precis bredvid där man bor, säger Stina Palmgren-Eriksson, på Sörmlands museum.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!