Unik vård som gör livet lättare
Att se sin äkta hälft bli förvirrad på äldre dagar kan upplevas både som en stor sorg och som en tung belastning. Att ständigt och jämt vårda en närstående tär på krafterna. På Dagaborg i Björnlunda finns en unik verksamhet som syftar till att underlätta tillvaron för både den sjuke och för anhörigvårdaren.
Gudrun Ewertsson, undersköterska på Dagaborg har träffat många demenssjuka på Dagaborgs dagvård. Verksamheten bedrivs på dagtid för demenssjuka som bor kvar hemma och vårdas av någon närstående.
Vi ser att de sjuka mår bra av att få komma hit och umgås lite med andra, säger Gudrun och berättar att för gamla kvinnor kan det vara roligt att få hjälpa till att duka, eller att bara få känna lukten av hembakat bröd.
Men Gudrun Ewertsson poängterar att de som kommer till dagvården inte behöver kunna och prestera något.
Jag tror att många blandar ihop vår verksamhet med annan dagverksamhet där man kanske snickrar och väver. Syftet med vår verksamhet är gemenskapen. Det kan räcka att bara sitta och hålla handen en dag, eller att komma ut på en liten promenad när vädret tillåter.
Att Dagvården varit omtyckt under de fem år den bedrivits bevisas kanske av det faktum att hitills har ingen slutat komma dit av det skälet att de tyckt att verksamheten varit dålig.
Verksamheten vänder sig också i hög grad till närstående.
Om den anhörige ska orka med att fortsätta vårda den sjuke i hemmet är det viktigt att han eller hon får avlastning, säger Gudrun och berättar att många anhörigvårdare är i stort behov av avlastning men har av olika skäl svårt att ta emot hjälp.
En del tycker att det känns som att svika sin livskamrat om de lämnar honom eller henne några timmar till dagvården. För andra kan det kännas otryggt att lämna bort livskamraten som kanske inte ens kan tala för sig och som beter sig lite konstigt ibland.
Det kan vara olika skäl som gör att man drar sig för att vända sig till oss, säger Gudrun och berättar att vissa tycker att det känns lite förargligt att andra ska få se hur förändrad ens livskamrat har blivit av sjukdomen.
Vi finns här för både den sjuke och dennes anhörige. Att ta emot avlastning och bry sig lite om sig själv gör ofta att den sjuke kan bo kvar i hemmet en längre tid, säger hon.
Sara Bohlin
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!