Upprepa inte FRA-misstaget

Idag träffas EU:s ministrar för rättsliga och inrikes frågor på ett informellt möte i Stockholm. Från Sverige deltar justitie­minister Beatrice Ask och migrations­minister ­Tobias Billström. Mötet kommer enligt Beatrice­ Ask att bli en ”generaldebatt” inför ­arbetet med att ta fram ett nytt program för att långsiktigt utveckla rätts- och migrations­frågorna i EU.

Övrigt2009-07-15 05:00

Det nuvarande programmet, Haagprogrammet, fastslogs 2004 och kommer att ha pågått i fem år när det avslutas i december i år. Det nya programmet har döpts till Stockholmsprogrammet eftersom det är i Stockholm förhandlingarna inleds.
De huvudsakliga målen med Stockholmsprogrammet är redan kända. EU ska bland annat undanröja de problem som finns för att den fria rörligheten för EU-medborgare ska fungera smidigt, införa en effektivare invandringsprocess och EU bör ”ansluta sig till den europeiska konventionen om skydd för de mänskliga rättigheterna och de grundläggande friheterna” enligt den europeiska kommissionens grundläggande utformning av programmet.
Det låter ju fint. Till detta tillkommer dock bland annat en ökad bevakning av EU: s yttre gränser för att stävja illegal invandring – som till största delen är en konsekvens av de alltför hårda krav som finns för legal invandring från länder utanför EU – och ett ökad europeiskt samarbete inom övervakning av medborgarna. Med argument om risken för terrordåd i EU hävdas att det är viktigt att ”förstärka de övervakande myndigheternas operativa kapacitet” och det är ”nödvändigt att inrätta mekanismer för automatisk överföring av uppgifter till Europol”, den europeiska polisbyrån. Delar av den information som bland annat FRA och dess europeiska motsvarigheter samlar in om medborgarna kommer då inte bara vara tillgänglig för det egna landets underrättelsetjänster, den kommer även vara tillgänglig för samtliga EU-länder och det ska dessutom ske med automatik.
Det finns en uppenbar risk att mer och mer heltäckande information om alla EU-medborgares förehavanden, oavsett om man är misstänkt för brott eller ej, kommer att samlas och organiseras av de europeiska underrättelseorganisationerna. Beatrice Asks pressekreterare berättade härom dagen i Expressen att man ansåg att man hade ”betonat balansen mellan brottsbekämpning och individens integritet” i kommissionens utformning av programmet.
I eftermiddag arrangeras en blocköver-skridande demonstration i Humlegården i Stockholm mot de integritetskränkande delarna av Stockholmsprogrammet. Sannolikheten att Beatrice Ask ska lyssna på kritiken är förhoppningsvis större än när FRA-lagen drevs igenom, men frågan är om protesterna räcker för att få Beatrice Ask att vilja eller våga gå emot den europeiska kommissionens uppfattning i frågan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om