Uppror på morgontåget till Stockholm

Det var uppror bland pendlarna på morgontåget 06.50 från Nyköping till Stockholm på tisdagen. Från och med den här veckan får över 60 pendlare till Stockholm finna sig i att stå större delen av sträckan. SJ har ställt in två vagnar från morgontåget eftersom man avbrutit ett samarbete med tågoperatören Linxs på linjen.

Övrigt2002-10-16 15:16
- Det är upprörande att SJ behandlar sina resenärer på det här sättet, säger Jan JOhnasson en av 240 pendlare på sträckan.
Han pendlar varje dag mellan Nyköping och Stockholm. Han hade dock tur och hittade en sittplats eftersom Nyköpingsborna stiger på först. Men över 60 andra pendlare fick stå större delen av sträckan till Stockholm.
En resa som tar mer än en timme.
- Det var upprorsstämning på tåget, men inte bara bland oss resenärer, utan även bland tågpersonalen, berättar Jan Johansson.
Tågpersonalen bad resenärerna höra av sig till SJ med sina klagomål. De berättade för resenärerna att de
försökt övertala SJ att inte göra nedskärninga, men inte fått gehör för detta.
- Så jag, liksom flera andra resenärer ägnade morgonen åt att försöka få tag på någon på SJ för att framföra våra klagomål till, men det var helt omöjligt. Jag fick bara beskedet att SJ endast tar emot skriftiga klagomål, säger Jan Johansson.
Han tycker det är fegt av SJ att låta tågpersonalen ta alla klagomål.
_De har inte gett oss pendlare någon förhandsinformation, trots att de vet hur många det är som pendlar, säger han vidare.
Eva Lind är pendlare från Vagnhärad. Hon var en av dem som fick stå hela vägen till Stockholm.
- Jag förväntar mig en bättre behandling än den här, när jag betalar nära 2 000 kronor för pendlingskortet i månaden, säger hon.
Hon tycker kommunerna längs med sträckan borde agera.
- Om det ska vara attraktivt att bo i dessa kommuner kan man inte bara låta SJ göra som de vill, säger hon vidare.
Lars Granath, utredare i Nyköpings kommun med ansvar bland annat för kommunikation och kollektivfrågor, är mycket förvånad över SJ:s agerande.
- Vi hade ett möte senast i förra veckan mellan oss, SJ och Länstrafiken. Då framkom inget om några neddragningar av antal platser, säger han.
Tvärtom påtalade SJ då att man skulle göra förbättringar på sträckan med att sätta in så kallade Regina-tåg på eftermiddagen, berättar han.
Lars Granath tycker agerandet är skandalöst och helt oacceptablet.
_ Man behandlar inte kunder på det sättet och jag hoppas detta bara är en tillfällig historia, säger han vidare.
På SJ:s presstjänst visste man på förmiddagen inget om nedskärningarna.
_Mig veterligen försöker vi förbättra servicen på just den här sträckan. Vi har satt in nya tåg men med färre säten det är allt jag vet, svarar Mia Törn, pressansvarig för Mälardalstrafiken.
På eftermiddagen meddelade Irja Bäckström, affärschef på affärsområdet Sörmland, att man tagit till sig kritiken och med omdelbar verkan ska sätta in en utredning om antal pendlare kontra antal platser på tåget.
- Enligt den statistik vi har ska fyra vagnar räcka på morgonen. Är så inte fallet får vi åtgärda det, säger hon.
Hur länge det kan dröja innan fler vagnar sätts in kunde hon på tisdagen inte uppge.
- Vill man försäkra sig om en plats så har vi fortfarande den möjligheten för resenärer på detta tåg, säger hon vidare.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om