Ur arvodeshärvan – i fallskärmsrötan

§1. Makten har rätt.
§2. Om Makten har fel, gäller §1.
Lex Landstinget Sörmland.
En uppseende- och känsloväckande ­arvodeshärva fick en motsvarande fortsättning vid gårdagens landstingsfullmäktige.

Övrigt2010-10-14 05:00

När majoriteten – Socialdemokraterna, Folkpartiet och Miljöpartiet – gav sina partikamrater, samt en moderat och en vänsterpartist, i efterhand rätt till arvoden som de hade fått utöver gällande beslut, så tågade oppositionen ut i protest.
I slutänden förändrade det ingenting. Ingen kommer att behöva betala tillbaka något. Alla har fått godkänt i efterhand.
Landstinget lär rimligen inte kunna vinna några förtroendeomröstningar på länge.
Men det starkaste argumentet från majoritetens sida, för att godkänna dessa felaktiga utbetalningar, är att de har fått väljarnas stöd för att göra så.
De tre partierna är i majoritet även kommande mandatperiod. De lovade också att klara av frågan ”snabbt” efter valet, och nu är det klubbat.
Om det inte känns rätt, se paragraf 1.
De väljare som har röstat på något av tre partierna i tron att de stödde något annat, får helt enkelt känna sig blåsta.
Det viktigaste beslutet för framtiden, det nya arvodesreglementet, återremitterades till nästa möte. Det är gott och väl. Om inte stämpeln sandlådelandstinget ska bränna fast, är det viktigt att diskussionerna som förs fram till dess visar partier och grupperingar som förmår att samtala på ett respektfullt sätt – och tar varandras argument på allvar.
Det finns tyvärr mer att varna för. I går, på den officiella webbplatsen krävde landstingets kommunikationsavdelning – ja, ni läste rätt – ett retroaktivt godkännande av arvodena och ett ”slut” på debatten, långt innan politikerna hade fattat beslut.
Landstinget bygger alltså vidare på det som avslöjades i den senaste granskningsrapporten: en tjänstemannaorganisation som inte vågar ifrågasätta majoriteten. Det är oproffsigt och trist. När skiljelinjerna mellan den politiska och den formellt sett opolitiska kommunikationen blir omöjliga att skönja, förlorar alla i trovärdighet.
Majoriteten riskerar dessutom ha byggt in en ny röta i de fallskärmar för landstingets politiker som klubbades i går. Den politiker som frivilligt lämnar sitt arvoderade uppdrag ska, om han eller hon vill, ha rätt till sex månaders ersättning efter det att man officiellt har avsagt sig uppdraget.
Som man sår får man skörda.
För övrigt har landstinget formellt sett fortfarande Jörgen Danielsson (S) som landstingsråd, även om han inte fanns på plats igår.
Han har inte ansökt om någon fallskärm. Han har inte heller ansökt om att bli befriad från sitt arvoderade uppdrag, som han lämnade för två månader sedan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om