Urvattnad krona surt för mjölken
Boven i detta drama alltså är den svaga svenska kronkursen. De svenska mjölkbönderna får därmed sämre betalt för sin produkt eftersom den danska kronan är starkare och utgångspunkten för Arlas prissättning.
För den svenska exportindustrin är en fallande kronkurs just nu en hjälpande hand. Företagen får bättre betalt för sina produkter i de stora valutorna samtidigt som produktionskostnaderna jämfört med konkurrenterna minskar i takt med att värdet på kronan urholkas. Devalveringen av kronan skulle kunna ses som en krockkudde mot finanskrisen. För exportindustrin, just nu.
Kortsiktigt kan det vara fördel, men långsiktigt är det inte det. Vi ska inte överdriva effekterna av kortsiktiga växelkursrörelser, säger finansminister Anders Borg (M) till E24.
Problemet är att krisen respektive efterfrågenedgången också är global och inte enbart ett svenskt krisläge. När allt färre vill köpa är något bättre konkurrenskraft en klenare form av tröst.
För andra blir det desto dyrare när kronan faller. De svenska mjölkbönderna är ett exempel. Om både de svenska och danska mjölkleverantörerna fått betalt i euro hade den valutamässiga orättvisorna inte uppstått. Då hade Arla Foods få ta valutarisken, alternativt lämpa över de negativa effekterna av inköpspriset på kunderna.
För svenska utlandsstudenter betyder kronfallet en betydligt försvagad ekonomi när kronan faller gentemot exempelvis euron och dollarn. Studiemedlen räknas ju i kronor.
Den svenska kronan och Riksbanken kan alltså sägas verka som en stötdämpare för exportsektorn och sysselsättningen inom den. Men det innebär samtidigt att svenskarna blir fattigare och lönerna indirekt lägre. För handeln inom Europa som helhet, precis som för mjölkbönderna i Sverige och Danmark, hade det varit stadigare om affärerna hade förts med en och samma valuta.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!