Frågan är svårare än så. Fattigdom är ett relativt begrepp. Det har vi berört tidigare här på ledarsidan (SN 10/5). I ett globalt perspektiv är fattigdom något helt annat än att inte ha utrymme i familjens hushållskassa för en skolutflykt. Det gör inte det enskilda barnets känsla av utsatthet mindre, men det hör till.
I Sverige har organisationen Rädda Barnen blandat korten i presentationen av den så kallade barnfattigdomen, något som den uppmärksamma bloggen Den hälsosamme ekonomisten förtjänstfullt påpekar. Underlaget som visar att den så kallade barnfattigdomen har minskat med 30 procent på tio år, kan vinklas om så att organisationen samtidigt kan hävda att andelen fattiga hushåll har ökat under samma tid.
Oppositionens dolda agenda att utnyttja barnens situation som ett slagträ mot alliansen förlorar därmed sin trovärdighet. Men för barnen som verkligen behöver ses i de här sammanhangen gör det ingen skillnad.
Utsatta barn hade det svårt under folkhemssocialismens storhetstid, men de har det tufft också i dag. Utsattheten är ofta en följd av föräldrarnas
arbetslöshet eller bidragsberoende. Den som vill verka för att färre barn hamnar i ekonomisk utsatthet måste rikta in sig på föräldrarnas möjligheter till försörjning. Bidragshöjningar i form av bostadsbidrag och flerbarnstillägg räcker inte långt som generella åtgärder, för den som vill göra långsiktig skillnad.
Skolan får inte agera utpekande, men ändrade skolregler förändrar inte heller föräldrarnas ekonomiska förutsättningar. Eftersom skolorna ofta har tajta budgetar lär det Juholtska förbudet mot frivilliga avgifter enbart leda till färre skolutflykter.
Minns att inget regeringsalternativ har lovat att nollställa skillnaderna mellan egen försörjning och bidragsberoende. Den viktigaste åtgärden för de drabbade barnen, vid sidan av skarpa system som uppmärksammar när barn far illa, är att fler föräldrar har inkomst av eget arbete.
Bland annat krävs då målmedvetna insatser för att bryta strukturell diskriminering på arbetsmarknaden, det handlar också om att våga diskutera såväl lägstalöner som turordningsregler, exempelvis.
De politiska utmaningarna är uppenbara. Men den som ivrigt knäpper med fingrarna och påstår sig ha en snabblösning, har inte gjort hemläxan tillräckligt noga.
Utflyktsförbud gör ingen mindre utsatt
Rädda Barnen uppmärksammar återigen problemen för barn vars föräldrar har svaga ekonomiska förutsättningar. Att S-ledaren Håkan Juholt vill förbjuda att skolor tar ut frivilliga avgifter för skolresor (Ekot 7/6) döljer visserligen ett uttryck för dessa barns utsatthet, men det gör ingen mindre utsatt.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!