Utomhuslektioner ger färre konflikter

Det ska bli ett vindskydd.Susanne Ekman är lärare på Bergshammars skola utanför Nyköping. En skola som tillsammans med fem andra skolor fått ett stimulansbidrag på 10 000 kronor för sin utomhuspedagogik.

Övrigt2005-10-04 16:18
Vi försöker i alla sammanhang tänka på hur vi kan använda naturen när vi undervisar, förklarar Susanne. Som exempel kan vi i historia gå ner till Kilaån och berätta om hur det såg ut där förr i tiden. Vi har kastalen närmare Nyköping där vi kan föreställa oss hur vattnet var och hur man bevakade Nyköping stad.

I stället för att enbart berätta försöker man göra det som lektionen handlar om. Susanne menar att matematik är ett bra ämne för utomhuspedagogiken. Och nu är det mattevecka i Bergshammars skola.
De flesta på skolan är utbildade i att använda naturen i undervisningen. I samarbete med Linköpings universitet har lärarna läst minst fem poäng.
Själv har jag gått utbildningen på Söra naturskola, berättar Susanne. Det viktiga är att vi tänker lika och arbetar åt samma håll. Och mycket av det som vi lär ut inne kan man praktisera ute.

Bergshammars skola har också fått skolverkspengar för ett projekt som handlar om skolgården och naturen som en resurs i utbildningen.
Alla lärare gillar pedagogiken, enligt Susanne.
Man lär genom erfarenhet. Eftersom vi tycker att alla barn behöver bli sedda ger det här bättre möjligheter. Vi är fler lärare med när vi är utomhus, av säkerhetsskäl, vilket också ger fler möjligheter att ge individuell hjälp i undervisningen.
Förskoleklassen och klasserna upp till fyran är regelbundet ute en gång i veckan.
Men om det passar in i vår planering så går vi ut mer.

Inte alla skolor praktiserar naturpedagogik. Men intresset växer. Susanne berättar om en konferens, Skapande uterum, som lockade 300 deltagare.
Det ska gärna finnas eldsjälar som driver arbetet, men det är viktigt att skolledningen är positiv och det är vår rektor, säger Susanne. Och vi har många eldsjälar på skolan.
Fördelar med att jobba ute är att det blir färre konflikter och mer social samvaro och elevernas självkänsla ökar. Vi känner att de sexor som lämnar oss har ett gott ansvarstagande och ett bra självförtroende.
En annan aspekt, och det är här stimulansbidraget kommer in, är att eleverna är ute och rör på sig mer.
Motion ger gladare och piggare elever som tycker skolarbetet är roligare. Klass sex i Bergshammar har uttalat att den gärna vill vara ute mer än hittills.
Bidraget kommer från det nationella centrumet för främjande av fysiskt aktivitet hos barn och ungdom. Det är inrättat av regeringen för att stödja idéer som ger ökad fysisk aktivitet hos eleverna.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om