Utryckning hemifrån sparar tid

Metoden är prövad och hyllad på brandstationer runt om i landet. Nu tar även Trosas deltidsbrandmän steget och testar att ha med sig utryckningsfordonet överallt. Även till hemmet.

Övrigt2006-09-28 22:39
Södertörn. Nyköping. Västerås. Helsingborg. Jönköping. Det är några av de brandstationer som använder arbetsmetoden beredskap i hemmet. Det innebär att en brandman dygnet runt har med sig ett utryckningsfordon. Även under natten vid sin bostad.

Nu tar även deltidsbrandmännen i Trosa efter det hyllade konceptet.
Från och med måndag har en av de sex brandmännen ansvaret som styrkeledare och har då bilen med sig dygnet runt. När larm kommer behöver de alltså inte åka till brandstationen för att byta fordon utan kan åka direkt till olycksplatsen.
Styrkeledaren är då på plats mellan tre och tio minuter före resten av styrkan, säger Rickard Antman som är styrkeledare i Trosa.

Förslaget om att ha en styrkeledare i beredskap togs upp av Ludwig Tejler, ställföreträdande räddningschef i Nyköping. Det var för ett halvår sen.
Därefter har Trosas deltidsbrandmän varit på specialutbildning i Skövde. Under
utbildningen suddades alla tveksamheter ut hos dem.

Vi var lite tveksamma i början eftersom man kommer ensam till platsen. Det kan bli stressigt och tungt om det är en stor olycka, säger Antman.
Samtidigt ser de det nu som en möjlighet att hjälpa en eventuell tredje person och lugna de inblandade.

Att en styrkeledare kommit till olycksplatsen tidigare än övriga har räddat både fordon och byggnader på andra platser som använder sig av konceptet. Bland annat i Vingåker som kör med samma koncept.
Deras snabba insats hindrade en brand att sprida sig och totalförstöra en skördetröska.
Vi anser att det är rätt viktig tid vi sparar. Styrkeledaren kan rapportera om olyckans grad, släcka mindre bränder och agera förman, säger Antman.
Under försökstiden kommer konceptet inte att kosta kommunen någonting extra.
Minibussen fanns redan på Trosas station och har bara bytt namn.
Om vi ska fortsätta efter prövotiden behöver vi egentligen en mindre bil som inte är lika klumpig som minibussen, säger Antman.

Prövotiden pågår fram till mars nästa år. Då ska man sätta sig ner och utvärdera om konceptet är värt att ha kvar hos deltidsbrandmännen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om