Vad betyder skogen för kommunstyrelsen?
I remissversionen av 2005-11-18 kan man ta del av mycket intressanta fakta och förslag på vilka områden nämnda myndigheter vill skydda.
Strategin avser arbetet med de 8 600 hektar som utgör Södermanlands läns andel av det nationella målet på 900 000 hektar.
Av de 8 600 ha ska 6 450 ha skyddas som naturreservat och 2 150 ha som biotopskydd och naturvårdsavtal. Strategitiden avser 1999 till 2010.
Länsstyrelsen menar att skyddet i form av naturreservat går alldeles för långsamt i Södermanland. Även för biotopskydd och naturvårdsavtal krävs en uppväxling, menar man.
För att strategin i vårt län skall kunna genomföras, krävs ökade personalresurser på länsstyrelsen samt medel för inköp/intrång på båda myndigheterna. Hittills (19992005) har antalet bildade reservat varit 5/år i medeltal. För att nå miljömålet behöver 1520 nya reservat per år bildas.
I det remissvar kommunstyrelsen i Nyköping beslutade 19/12-2005 menar politikerna där att ambitionen behöver revideras för att det skall vara en (ett?) korrekt övervägande om vilka marker som avsätts.
Kommunstyrelsen genom Göran Forssberg menar också på att Nyköpings kommun beviljat medel för Hållet-reservatet. Samt att Nyköpings kommun anser att det formella skyddet av skog inte äventyrar framtida infrastrukturella projekt i regionen.
Vidare tycker man att remisstiden är för kort i skogsärendet. Frågan är då om kommunstyrelsens politiker verkligen läst igenom förslaget och om man bryr sig om skogen/naturen som finns bortom Hållet?
Vill man ha fria händer när dragningen av Ostlänken skall till? Ett av förslagen är ju genom en hel del orörd skog av vildmarkskaraktär. Eller tycker man att länsstyrelsen/skogsvårdsstyrelsen bara ställer till bekymmer/besvär när man vill gasa på? I vilket fall som helst så är remissvaret från Nyköpings kommunstyrelse i en så viktig fråga klent och påvisar ointresse av naturen.
Torbjörn Andersson
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!