Våga vidga vyerna om äldreboenden

Övrigt2006-08-11 16:20
Med förslaget om att bygga ett nytt äldreboende i centrala Nyköping bekräftar de lokala socialdemokraterna två saker. Att de bara förmår tänka i termer av stordrift samt att talet om värdet av småorterna och glesbygden i kommunen bara är tomma ord.
Det kan tänkas att många väljare i orter som Nävekvarn och Stigtomta kliar sig förundrat i huvudet över att det s-majoriteten inte ville göra i dessa orter finns däremot stora pengar till för att göra i centralorten: satsa på nytt äldreboende. Men stordrift är inte den enda effektiva driftsformen. Samtidigt har väljarna fått besked: socialdemokraterna är bara beredda att lägga pengar på ett äldreboende i centralorten.
Efter den svekdebatt som följde när s-majoriteten lade ned äldreboendena i Nävekvarn och Stigtomta en markering att småorterna inte kunde förväntas ha kvar sådan välfärdsservice borde kommunen haft ambition att bredda diskussionen i stället, för att ta hänsyn till de boendes önskningar om framtiden.
När Carl-Åke Andersson (s) talar om effektivitet och bästa lösningar är kommunens interna organisation han bedömer inte vad de boende skulle kunna önska sig eller ens förvänta sig. Budskapet är att den som är gammal och behöver komma in på ett äldreboende får allt finna sig att bo i stan. Ska det behöva vara så? Ingalunda.

Visst ska det byggas nya äldreboenden i centrum när det finns behov av det. Men inte enbart i centralorten. Något vidare vyer bör en politisk ledning ha. Socialdemokraterna sitter fast i blind tro på stordrift och kommunalt vårdmonopol.
I Stigtomta finns en levande diskussion med Svenska kyrkan om möjligheter att hitta möjliga lösningar för att ha ett fungerande och tryggt äldreboende på orten. I Tunaberg borde finnas underlag för likartad kreativitet. Med nytänkande om lokala samarbeten kan man finna bästa lösningen för dem som bor i området och sätter stort värde i att bo kvar i hembygden. Är det rimligt att behöva ge upp hela sin närmiljö bara för att man blivit äldre och kroppen inte längre är lika stark?

Det vore verkligen intressant att få höra om alliansen också enbart tror att äldreboenden i framtiden bara kan skapas i centralorten. Eller ser man kanhända utvecklingsmöjligheter för småorterna i kommunen med alternativa driftsformer och småskaliga effektiva lösningar som sätter medborgarnas behov och önskemål i främsta rummet? Detta är en viktig debatt om hur kommunal flexibilitet stärker välfärden!
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om