Vägar saltas i brist på andra metoder

En ny rapport från Sveriges geologiska undersökning visar att det används för mycket vägsalt i vissa delar av landet. Men i Sörmland är mängderna redan låga. Att sluta salta är otänkbart enligt trafikpolisen.

Övrigt2005-01-12 23:50
Varje halka innebär trafikolyckor för flera miljoner som samhället får betala. Handlar det om personskador stiger kostnaderna kraftigt, säger Jörgen Ingårda, biträdande trafikpolischef i Sörmland.
Det nuvarande vädret med omväxlande frost och plusgrader gör vägarna extra besvärliga. Vid temperaturer kring noll och omslag uppstår blixthalkor som få bilister är förberedda på.
Det har varit ovanligt mycket trafikolyckor i december fram efter nyår. Jag vet inte om det beror på väglaget, men folk tänker inte på att temperaturen kan slå om snabbt, säger Jörgen Ingårda.

Vägsaltet är enligt Hans Sarsten, entreprenadchef för drift och underhåll hos NCC, det enda kraftfulla medlet mot halka några andra fungerande alternativ finns inte i dagsläget. NCC sköter saltningen i regionen på uppdrag av Vägverket och hittills i vinter har 2 000 ton använts. Under en säsong går det åt 5 000 ton för att klara vinterväglaget.
Miljön är inte det vi tänker på i första hand. Saltningen är till för att få bort halkan, vi ska främja en bra framkomlighet på vägarna, säger han.

Vägsaltets baksidor är att det kan ställa till problem i dricksvattenbrunnar och orsaka korrosion på ledningar eller göra vattnet salt. Även växter och djur kan påverkas av saltet. Nu har Sveriges geologiska undersökning (SGU) i samarbete med Vägverket kartlagt hur saltanvändningen i hela landet ser ut.
Generellt sett är totala saltanvändningen i Sörmland låg, säger Lena Ojala, hydrogeolog på SGU.
I Sörmland ligger 35 grundvattentäkter inom 500 meter från en väg som saltas. Om dessa är påverkade av saltningen eller ej kommer det fortsatta arbetet att visa.
Vi har ett ansvar att följa upp ett av de 15 miljömålen, nämligen det om grundvatten av god kvalitet, det är därför vi gör den här sammanställningen, säger Lena Ojala.
Saltar vi för mycket?
Det går varken att svara ja eller nej på den frågan. Det är viktigt att inte öka olycksrisken på vägarna. På vissa vägar behöver användningen minskas i närheten av stora vattenuttag vid våra grusåsar.

Vägverket har sedan ett drygt år tillbaka en strategi för att minska saltanvändningen.
I Mälardalsregionen har saltmängderna minskat kraftigt sedan början av 90-talet.
Vi strävar hela tiden efter att sänka saltförbrukningen. Men när det blir snöfall är kravet från bilisterna att väglaget ska vara rent, och vi får se till att snön inte körs fast. Det är alltid en balansgång hur mycket salt man ska lägga på och hur mycket man ska hålla igen, säger Hans Sarsten.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om