Det intressanta var snarare kopplingen mellan den etiopiska regimen och det svenska börsbolaget Lundin Petroleum. Och framförallt vilket ansvar som den före detta styrelseledamoten Carl Bildt, med ansvar för etiska riktlinjer, haft.
Schibbye och Perssons skapade rubriker i förra veckan när de greps av den etiopiska regimen. Officiellt är de arresterade terrorbrott, men allt talar för att deras fall är ännu ett i raden av försök att tysta den fria journalistiken. Intressekonflikten för Bildt är delikat. Som utrikesminister är han ansvarig för att med alla diplomatiska medel bistå journalisterna och kräva deras frisläppande. Som före detta styrelseledamot i Lundin Petroleum är han själva anledningen till att de trotsat alla rekommendationer och rest till Etiopien. Detta dilemma har behandlats förvånansvärt tyst av media.
Vilket ansvar Carl Bildt haft för Lundin Petroleums agerande i Etiopien vet vi inte. Ej heller om det kan ha påverkat hur han hanterat ärendet med de gripna journalisterna. Utrikesministern kan mycket väl ha agerat korrekt och moraliskt i båda fallen. Men misstanken får inte finnas.
Bildts intressekonflikt sätter fingret på en öm punkt i den svenska demokratin. Vi är inte vana vid politiker med djupa rötter i näringslivet. Att vandra in och ut ur politiken är ovanligt. En politiker är politiker, gärna på livstid.
Anders Isaksson har i boken ”Den politiska adeln” kritiserat det svenska partiväsendet för att föda proffspolitiker utan erfarenhet från arbetsliv eller företagande. Det skapar brist på verklighetsförankring och minskad närhet till väljarna. Men när lyckade affärsmän och entreprenörer lockas till politiken skapas intressekonflikter. Och de måste lösas.
Den enda rimliga reaktionen, om vi inte vill skapa en politisk klass utan erfarenheter utanför mötesrum och parlament, är att lyfta upp och belysa alla dilemman som kan uppstå. De ska diskuteras, manglas och undersökas för att förtroendet för politiken inte ska skadas. Där har media misslyckats med sin uppgift.
Huruvida Bildts agerande kan ha påverkats av hans uppdrag inom Lundin Petroleum vet vi inte. Och däri ligger själva problemet.
Vägen bort från den politiska klassen
Att den etiopiska regimen inte är någon vän av mänskliga rättigheter är välkänt. Enligt det amerikanska forskningsinstitutet Freedom house karaktäriseras landet av förföljelse och mord på oppositionella, förbud mot ”felaktiga” organisationer och sammanslutningar, samt ett rättsväsende i koppel på diktaturen. Men det var knappast detta som intresserade de två journalisterna Martin Schibbye och Johan Persson. I så fall hade de aldrig tagit risken att åka till landet.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!