Vägra vara med ikatten-på-råttan-leken
De förändringar i alkoholpolitiken och skatteskalorna som behöver göras borde ha gjorts för länge sedan, innan vägarna till den svarta marknaden hunnit bli upptrampade. När kontakterna väl är etablerade är det mycket svårt att stoppa langarna och den illegala handeln. Finland är ett talande exempel. Trots att alkoholskatten sänktes ökade införseln av alkohol från främst Baltikum. Konsumtionen ökade med 6,5 procent men skatteintäkterna minskade. Det finska exemplet visar också vad som händer vid en drastisk sänkning av alkoholskatten. Fler kvinnor blir slagna och fler storkonsumenter måste tas om hand i missbrukarvården. Situationen i Finland är så allvarlig att vice statsministern säger sig vara beredd att höja skatten på sprit igen.
Men Kent Härstedt verkar inte vara så intresserad av svenskarnas folkhälsa. Han drar i nödbromsen för att i första hand rädda Systembolaget och statsministerfrun. Men att sänka skatten på sprit kommer sannolikt inte att göra någon stor skillnad så länge som länder runt omkring oss säljer sin sprit billigare än vad vi någonsin kommer att göra. I dag åker svenskarna till Finland och handlar billig sprit. Samtidigt köper finländare allt mer alkohol i Estland, norrmän handlar i Sverige, och danskar shoppar billigt i Polen och Tyskland. Så kan katten-på-råttan-leken fortsätta mot allt lägre alkoholskatter, där människors hälsa står på spel.
Regeringen som får en mycket tuff uppgift att samla såväl sitt eget parti som stödpartierna kring ett gemensamt förslag borde byta strategi. Systembolaget är redan på väg att förlora kampen om strakspriten men kan glädja sig åt en ökning av försäljningen av öl och vin. Tag fasta på det. Ur folkhälsosynpunkt är det bättre att ta ett glas rödvin än att hälla i sig en grogg. Behåll därför skatten på sprit och sänk den på vin och öl, så kommer nog kunderna att lockas tillbaka till Systembolaget.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!