Väljarjakten är inte desperat än

Från och med nu bara stegen över blockgränsen som räknas – ur en maktpolitisk synvinkel. Därför är det intressant att de två stora partierna inte flirtar mer än vad de gör med de rörliga mittenväljarna.

Övrigt2010-08-16 05:39

Statsminister Fredrik Reinfeldt valde att fokusera på sänkt skatt när Moderaterna på allvar inledde valrörelsen vid Södermalmstorg i Stockholm. Skatterna är en blockskiljande fråga, men det tål att funderas på om det är sänkt skatt som övertygar dem som inte redan lämnat socialdemokratin bakom sig till förmån för de nya Moderaterna eller andra Allianspartier. Eftersom de rödgröna går till val på generellt högre skatter som princip, kan det förstås ha viss effekt. Alliansen lovar lättnader, särskilt riktade till lärare, sjuksköterskor och andra som Reinfeldt definierar som ”samhällsbärare”.

Inte heller verkar Socialdemokraterna lägga allt krut på att försöka locka tillbaka väljare från Moderaterna. Tvärtom har S-ledningen snarast gett sken av att mer behöva stärka den kärna man har, än att vinna tillbaka nygamla väljargrupper. Mona Sahlins söndagstal i Tantolunden i Stockholm förändrade inget i den bilden.

Inte blir det lättare när LO:s valaffischer försöker sälja en socialdemokrati som säger att alla motståndare är ”megafel”. Budskapet är inåtriktat, till de redan övertygade socialisterna i leden. Problemet för LO är att såväl statsminister Fredrik Reinfeldt som finansminister Anders Borg har positiv genklang en bra bit in på den vänstra planhalvan. Det är garanterat de stora skillnaderna i allmänhetens förtroende mellan statsministern och S-ledaren som har fått LO att börja med pekbokspedagogik à la han är dum, hon är dum och dom är dumma. Men får sådant verkligen mittenväljare som tycker att Reinfeldt är rätt okej att hoppa i famnen på Sahlin? Knappast.

Söndagens Sifomätning visar att avstånden mellan blocken är desamma som för ett par veckor sedan. Alliansens ledning på tre procentenheter har ökat med någon decimal, trots att S går om M. Det beror på att de övriga tre Allianspartierna går framåt, främst på M:s bekostnad. Medan de små rödgröna tappar, mest till S.

De stora löftes- och charmoffensiverna riktade till de väljare som kan avgöra på marginalen kommer nog senare. Många gemensamma Allians- och rödgröna utspel återstår. Men då är det värdefullt att komma ihåg att det inte brukar ske enorma skiftningar mellan blocken den avslutande månaden före ett val. Det hända mycket vad gäller enskilda partier, men då går väljartrafiken oftast mellan allierade och närstående partier. Men det är ett jämnt race, med en viss fördel och viss medvind för Alliansen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om