Valnattens mest spännande fråga?

Blågrönt eller rödgrönt styre, länge har valrörelsen präglats av känslan av att det står och väger. Trots att opinionsutvecklingen har varit något ensidig på senare tid.
Av allt att döma ligger nu alliansen i vinnarläge. Men mycket står fortfarande på spel, där den rörliga mittenväljaren kan göra stor skillnad.

Övrigt2010-09-13 15:55

Den sista valrörelseveckan har börjat. Det må vara ett smått förrädiskt försprång, men det är inte utan att utvecklingen ser ut att ha gett råg i ryggen till allianspartierna. Samtidigt har oppositionen fått det betydligt tyngre.
När Sveriges Radio väger samman ett antal opinionsmätningar från olika opinionsinstitut ger det vid handen att Moderatledaren Fredrik Reinfeldt är klar favorit till att vara statsminister även efter valet. De fyra allianspartierna har i den sammanlagda mätningen över 50 procent tillsammans och inget av partierna hänger på gärdsgården. Även om det finns enstaka mätningar som ger huvudbry för Centerpartiet och för Kristdemokraterna.
Socialdemokraterna har bitande motvind, Miljöpartiets framgångar mattas av.
Bara Vänsterpartiet kan njuta av utvecklingen på andra sidan blockgränsen. Partiledaren Lars Ohly har agerat smart, fyllt på med partiegoistiska utspel samtidigt som han har balanserat på gränsen för vad lojaliteten mot koalitionskamraterna kräver.
Det kan delvis jämföras med Folkpartiets Jan Björklunds positioneringar på allianssidan, men Björklunds solospel har inte underminerat alliansen på samma sätt.
Vindarna kan förstås vända, men läget med en vecka kvar till valet ger allianspartierna trumf på hand. När partiledarna laddar inför de kommande slutduellerna i tv, så påverkar detta förutsättningarna. Även om man utåt hävdar att det inte spelar så stor roll.
Enligt fredagens slutdebatt i radio vill inget rödgrönt parti lova att inte göra gemensam sak med Sverigedemokraterna för att fälla en alliansregering utan egen majoritet i riksdagen.
Det kan alltså visa sig att valnattens mest intressanta fråga blir om allianspartierna kan använda den starka medvinden för att nå egen majoritet – och därmed göra ett eventuellt SD-inträde i riksdagen till något annat än en vågmästarroll.
För de väljare som i dag tvekar på mittlinjen och vill minimera inflytandet av SD, kan det strategiska värdet av en tydlig alliansmajoritet i riksdagen vara ett mycket tungt vägande skäl i valet mellan blocken.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om