Vandalisering ett problem vid tidigare kalkbrott

Under sommartider är det tidigare kalkbrottet en populär badplats – trots att det är ett förbjudet inhägnat industriområde. Det är inte det enda problemet. Omfattande sabotage och vandalisering förekommer också. – Att fixa staketet kostar 10 000 kronor, säger Tommie Larsson, delägare.

Förra veckan blev en konsertbuss utsatt för förstörelse.

Förra veckan blev en konsertbuss utsatt för förstörelse.

Foto:

Övrigt2017-07-24 22:00

Sedan 2005 har Tommie Larsson varit delägare i byggföretaget Trosa Vagnhärad Mark AB. Det är de som äger industriområdet runt omkring kalkbrottet. Han berättar om en ökad omfattning av människor som går in på området. Trots att det finns en mängd skyltar som påvisar att det är förbjudet.

– Det är alla möjliga som ignorerar förbudet, ungdomar, äldre och småbarnsfamiljer. De hänvisar till allemansrätten, men den gäller ju sannerligen inte vid ett inhägnat industriområde som det här, säger han.

Under den senaste tiden har hans hyresgästers egendom blivit utsatta för omfattande vandalisering och sabotage.

– Trappan har blivit förstörd, och nu senast en buss som stod parkerad här. En gammal, sällsynt veteranbil har även den blivit vandaliserad. Men värst är det med staketet och grinden. De förstörs med jämna mellanrum och det kostar runt 10 000 - 20 000 kronor att reparera varje gång.

En annan aspekt han tar upp kretsar kring säkerheten.

– Kalkbrottet är 45 meter djupt. Om någon skulle drunkna är det kört för den om inte räddningstjänsten skulle vara i närheten. Det är bara erfarna dykare som ska vara här.

Till vardags brukar Kungliga Tekniska Högskolans Dykarklubb (KTH DK) husera i kalkbrottet. Sedan i början av juli i år ansvarar den ideella dykföreningen LM DYK för ansvaret för dykningen i kalkbrottet.

Tommie Larsson menar att kommunen inte kan göra särskilt mycket förutom att upplysa i skolorna om att området är förbjudet och vikten av att respektera andras egendom.

– Jag har varit i kontakt med flera föräldrar som bor här i närheten, men de menar bestämt att det aldrig skulle röra sig om deras barn.

Han berättar att han har varit i kontakt med polisen flera gånger. Men han menar att det är ytterst sällan som de gör något åt problemen.

– De menar att de inte kan hålla på och patrullera runt här hela tiden, och vi har verkligen inte råd att anlita någon säkerhetsvakt för att göra det. De kom visserligen hit för några dagar sedan och tog uppgifter på ett par personer som hade tagit sig in här. I grund och botten är det här ett samhällsproblem som handlar om människors brist på respekt för andras egendom.

Det har rått osäkerhet gällande vilket kalkbrott i kommunen som det är tillåtet att bada i för allmänheten. För förtydligandets skull är det Lövsta kalkbrott, inte kalkbrottet i Vagnhärad som är ett inhängt industriområde.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om