Vanligt med hot i socialt arbete
Tre av fyra socialsekreterare uppger att de utsatts för hot eller våld någon gång i sitt arbete. Men trots förebyggande arbete i kommunerna tror facket att problemen alltid kommer att finnas kvar.
Det visar en undersökning som Temo gjort för Akademikerförbundet SSR bland drygt 400 socialsektreterare inom kommunala förvaltningar.
Det är nog en utopi att tro att man kan utrota det här problemet helt och hållet, säger Christin Johansson, förbundsordförande i Akademikerförbundet SSR.
Hon tror dock att det är viktigt att kommunerna tar rapporten på allvar och gör vad de kan för att förhindra att hot och våld uppkommer. På så sätt kan de kanske locka socionomer att arbeta inom socialtjänsten i kommunen även i framtiden.
Som ung människa kan man säkert känna tveksamhet och oro inför att ta ett socialt sekreterararbete när man ser de här siffrorna, säger Christin Johansson.
Enligt rapporten har det visat sig att det lönar sig att satsa på utbildning när det gäller hot och våld på arbetsplatsen. I de kommuner där man satsat på utbildning finns det en större medvetenhet och kunskap vilket gör att de anställda känner sig säkrare. Men fortfarande uppger 85 procent av socialsekreterarna att de upplever att det finns risk för problemsituationer i deras arbete.
När det väl inträffar hot eller våld i arbetet måste det finnas ett bra stöd utformat för de som blivit utsatta. Det har en avgörande betydelse för hur personen ska kunna fortsätta att utföra ett professionellt socialt arbete.
Vid ett felaktigt omhändertagande riskerar man snart att de som utsatts för hot och våld påverkas så starkt av sina rädslor för framtida situationer att de slutligen lämnar yrket, säger Christin Johansson.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!