Det lär inte bli ett förbud för export av vapen till icke-demokratiska stater, men det blir skärpta riktlinjer. Den parlamentariska utredning i frågan som nu får grönt ljus att dra igång har detta som huvudsyfte. Efter valet 2014 ska resultaten levereras.
Vårens stora vapenexportdebatt, som direkt eller indirekt kostade försvarsminister Sten Tolgfors (M) uppdraget, börjar få hanterliga konturer. Utredningen är efterfrågad sedan länge och nu kan de fyra allianspartierna samsas om formerna för den.
På något sätt är det eftertankens kranka blekhet som lyser igenom. Den här utredningen bör inte lova mer än vad den kan hålla. Om vapenexport ska vara långsiktigt rimlig verksamhet, och det handlar trots allt om ett stort antal arbetstillfällen och om forsknings- och utvecklingseffekter på fler områden än de strikt militära, ja då är det kryphålen och gråzonerna som måste elimineras.
I den gemensamma debattartikeln (SvD 1/6) från de fyra allianspartierna formuleras uppdraget utifrån en överenskommelse med Socialdemokraterna ifjol om ”att skärpa exportkontrollen gentemot icke-demokratiska stater”. Det är alltså inte ett demokratikrav för vapenexport.
Det är skärpta regler för handel med krigsmateriel med stater som inte är demokratier. Folkpartiet har tidigare sagt att vapenhandel med icke-demokratiska stater inte bör förekomma, likväl är partiet med på de gemensamma skrivningarna. Sådan är pragmatismen.
Varningsflaggan för kryphålsproblematik åker därmed upp. Vilka garantier ställs upp för att svenskproducerad krigsmateriel inte ska kunna användas av icke-demokratiska regimer för att skada, lemlästa eller döda människor som ropar efter frihet och demokratiska rättigheter? Är diktaturen Saudiarabien mindre farlig för att den betalar bra? Sverige har inte råd med ett hafsverk till exportregler.
Det är ett uttalat mål för Sverige att bidra till en ökad demokratisk utveckling i världen, att allt fler människor befrias från diktaturens ok och får leva i ett samhälle med fria val, demokrati och mänskliga fri- och rättigheter. Det är viktiga värden och principer att värna. ”Vår krigsmaterielexport ska givetvis inte undergräva denna strävan”, lovar alliansföreträdarna. Det torde göra det omöjligt att göra affärer med såväl Saudiarabien som Pakistan och Förenade Arabemiraten – samtliga på topp 10-listan över svensk försvarsmaterielexport för 2011.