Var inte arg på Greenpeace

Jordbruks- och fiskeriminister Eskil Erlandsson och hans danska kollega är arga. Just nu håller miljöorganisationen Greenpeace på att sänka ner stora granitblock i områdena Fladen och Lilla Middelgrund utanför Varberg i Halland för att hindra yrkesfiskare från att fiska med bottentrål.

Övrigt2009-08-12 05:00

Greenpeace har ett rykte om sig att vara väldigt radikala och inte alltid ha respekt för lagen, men inför den här aktionen har Greenpeace gjort en miljökonsekvensbeskrivning och faktiskt sökt och fått tillstånd från både länsstyrelsen i Halland och miljödomstolen.
Områdena Fladen och Lilla Middelgrund är så kallade Natura 2000-områden och ska skyddas enligt EU:s habitatdirektiv. En av anledningarna är att områdena är de enda platserna i Sverige där så kallade bubbelrev påträffats. I områdena finns dessutom flera rödlistade fiskarter som snabbt försvinner vid bottentrålning. Enligt EU-direktiv ska alltså områdena skyddas från bottentrålning sedan 2003 när habitatdirektivet infördes. Än har inga åtgärder vidtagits från varken den nuvarande eller den förra regeringen för att säkerställa att skyddet efterlevs. 

Hur kommer det sig då att både Eskil Erlandsson och hans danska kollega Eva Kjer Hansen högljutt har protesterat och hotat både Greenpeace och varandra med repressalier? Anledningen är att EU:s miljöskydd och fiskepolitik står i konflikt med varandra. Området ska skyddas enligt miljöskyddet, men Sverige kan inte ensidigt vidta åtgärder för att begränsa fisket, utan måste komma överens med andra EU-länder som fiskar i området, i det här fallet Danmark.
Problemet med fiskerinäringen är större än det här enskilda fallet. Yrkesfiskarna har inget intresse av att själva begränsa sin fångst, eftersom det bara innebär att någon annan tar den i stället. En lösning är på väg, med överförbara fiskerätter, som innebär att varje fiskare har rätt till en viss del av den totala tillåtna fångsten. Vill man fånga mer så får man köpa den rätten av en annan fiskare, som då får möjlighet att inrikta sig på annan verksamhet. I Sverige gäller sedan den första augusti i år en ny lag med den innebörden. För att det ska fungera internationellt krävs dock beslut på EU-nivå. Först 2013 ser det ut som det blir verklighet.
Eskil Erlandsson borde vara tacksam för att Greenpeace följer alla regler och verkställer habitatdirektivet, eftersom Sverige har svårt att göra det på egen hand. När han pratar med sin danska kollega och de arga yrkesfiskarna kan han skylla på Greenpeace, samtidigt som ett dilemma för Sverige har blivit löst.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om