Vård i hemmet kräver bättre utbildad personal
Ett sätt att hålla nere kostnaderna är att låta de äldre bo kvar hemma. Och många föredrar att bo kvar i sin hemvanda miljö så länge som möjligt. Utvecklingen har både för- och nackdelar. Men frågan är hur genomtänkt den egentligen är. Att gå från institutionaliserad vård i särskilt boende till vård i hemmet, ställer betydligt större kompetenskrav på personalen.
Risken är att det blir sämre vård och en ännu större börda för de anhöriga. Sverige har en åldrande befolkning och det kräver ännu mer vård och omsorg i framtiden. Kvinnorna är de som gör de största insatserna redan i dag. Frågan är vem som ska vårda kvinnorna i morgon?
Myndigheter och förbund har varnat för personalbrist i vården i flera år. I november förra året lade nio statliga myndigheter, på regeringens uppdrag, fram en rapport som visar att det behövs en halv miljon nya medarbetare i kommunernas vård och omsorg om äldre och funktionshindrade fram till 2015. Med dagens utbildningstakt kommer det att saknas 200 000 personer med omvårdnadsutbildning. Utbildningsnivån är låg redan i dag. Knappt sex av tio har yrkesutbildning och stora brister i vården beror på bristfällig kompetens hos personalen och illa fungerande arbetsorganisation. Som om inte det vore nog konstaterar rapporten att nuvarande anställningsformer och villkor inte motsvarar de förväntningar som framtidens medarbetare har. Situationen beskrivs som alarmerande.
Den stora frågan är om kommunerna har en strategi och tillräckliga insikter för att möta morgondagens behov? I annat fall kommer nedläggningen av platser i det särskilda äldreboendet leda till katastrof.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!