Vardagen sätter visionerna på prov

2014 blir ett år med stora kommunala investeringar, skriver den rödgröna ledningen om Nyköpings budget för 2014. Det gör inte de vardagliga utmaningarna mindre, tvärtom.

Övrigt2013-09-10 05:00

Det går att backa in i framtiden också, men det är vi inte intresserade av, säger Nyköpings kommunalråd Urban Granström (S) i samband med presentationen av de rödgrönas budget för 2014. Det är ett svar på frågan om det är ansvarsfullt att kommunens investeringskostnader nu har dragit iväg till över två miljarder. Ändå återstår viktiga utvecklingsprojekt som Hamnvägens förlängning över TGOJ-banan och verkligen skulle underlätta för trafikflödet i hamn och centrum.

Om Nyköping ska kunna uppfylla den potential som kommunen – och hela östra Sörmland – har, då kan inte en kommunledning framstå som halvsömnig inför framtiden. I så motto har Urban Granström alldeles rätt, men det finns annat som inte heller får blundas för.
Stora investeringar är inte utan risker. Nya stora skolbyggnader måste fyllas med elever. Nya äldreboenden måste matcha efterfrågan, alla kanske inte vill bo i en koloss. Verksamheten måste stå pall för en rejäl lågkonjunktur, där inte heller regeringen har utrymme att komma till undsättning.

Likväl är det förhållandevis lätt att investera med skattebetalarnas pengar. Första spadtag och klippta band är populära politikerövningar. På baksidan väntar en betydligt hårdare utmaning: att bära kostnaderna för driften av det nya – och ständigt ha kraft att effektivisera befintlig verksamhet. Annars tvingas man höja skatten – och det kan stöta bort de inflyttare som krävs för att långsiktigt klara investeringsnotan.
Ta löftet om att höja bemanningen inom äldreomsorgen. Socialstyrelsen kommer snart med nya riktlinjer – och kommunen behöver vara väl förberedd. Vård och omsorgsnämnden, som gått med ständigt underskott de senaste åren, får ett stort tillskott för att klara utmaningarna. Överlag är det ett välriktat politiskt budskap. De äldre ska få fler som sköter omvårdnaden – och det får kosta. Visst, fast annat måste då kosta mindre.

Vid senaste kommunstyrelsemötet presenterades
en konsultutredning av hur den kommunala hemtjänsten kan bli mer effektiv. Mer tid än i dag måste läggas hos de personer som får hemtjänst. Administrationskostnaderna måste ned, arbetstiden måste anpassas bättre efter hemtjänsttagarnas behov – och personalens sjukfrånvaro behöver samtidigt minska. Det är ingen liten beställning och listan är längre än så.

I dag kostar en kommunal hemtjänsttimme mer än den peng som vård- och omsorgsnämnden betalar i ersättning till alla konkurrerande utförare. Då ska man veta att konkurrenterna som levererar inom ramarna för den ersättningen ofta är vinstdrivande företag. De skulle aldrig överleva med de underskott som den kommunala hemtjänsten brottas med.
Om de stora visionerna ska vara rimliga kräver det att den vardagliga verksamheten ständigt prövas och omprövas. Annars kommer även den mest visionsglada att slå i backen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om