Jämför branschens optimism med bilden av den sörmländska vården i SN:s artikelserie ”Rädda vården”. Medan landstingets personal och patienter går på knäna; ser försäkringsbolagen framtiden an med tillförsikt.
Diskussionen om privata vårdförsäkringar är i hög grad ideologisk. Fackförbunden är splittrade i synen på hur man ska bemöta arbetsgivare som erbjuder anställda privat vård som löneförmån. Flera arbetstagare, som får möjligheten till en snabbfil mot specialistvården, avstår på grund av ideologiska skäl. Det är individuella beslut som bör respekteras. Utifrån ett jämlikhetsperspektiv är privata sjukförsäkringar inte okomplicerade. Framförallt eftersom icke-offentliga vårdgivare tenderar att vara attraktiva arbetsplatser, som riskerar att dränera vår offentliga vård på kompetent personal.
Däremot måste diskussionen om privata sjukförsäkringar drivas med intellektuell hederlighet. Om patienterna vore nöjda med kötiden i offentlig specialistvård, skulle försäkringsbranschen inte ha vuxit med 350 procent under 2000-talets första decennium. Decennier av misskötsel i en rad landsting har lagt grunden för dagens valfrihetspolitik; inte fem års borgerlig regering.
På ett av landets största försäkringbolag kostar en sjukförsäkring mellan 3 800 och 35 600 kr/år beroende på försäkringstagarens ålder. Priset för en medelålders yrkesarbetande är drygt 9 400 kr/år. Summan motsvarar 12-14 cigaretter om dagen och inkluderar alltifrån vårdcoach och viktprogram till synundersökning och sjukgymnastik.
Flexibla arbetsmarknader kräver frisk personal. Det är mycket pengar för många privatpersoner; men väl investerade för alla som anser sig ha råd. Beloppen är inte i närheten av den vulgodebatt som talar om en ”amerikanisering”, utan ger snarare bilden av en plustjänst inom den svenska välfärden.
Det är fritt att känna avsmak inför sådana plusprogram. Debatten bör dock föras med den offentliga vårdens hälsotillstånd i bakhuvudet.
Vården som aldrig mått bättre
Försäljningen av privata vårdförsäkringar slår rekord. Marknaden växer med 20-25 procent om året och redan i dag har 500 000 svenskar en privat sjukvårdslösning. Den är en siffra som lär öka så länge den offentliga vården kännetecknas av köer och kortsiktiga budgetlösningar (DN 25/5).
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!