Vårdplan ska finnas innan patient skrivs ut

2,7 miljoner kronor fick Nyköpings kommun betala för utskrivningsklara patienter på sjukhusen under 2002. Det motsvarar ungefär 1 000 vårddagar. Landstinget och kommunen har delade meningar om orsaken till kostnaden och ansvaret för denna patientgrupp. Men den 1 juli träder en lag i kraft som tydliggör krav på och ansvar för respektive myndighet.

Övrigt2003-06-25 20:15
Med den nya lagändringen blir kommunen inte betalningsskyldig förrän en vårdplan upprättats på initiativ av sjukhusets läkare. Innan dess kan heller inte patienten skrivas ut. Tidigare blev kommunen betalningsskyldig från den femte dagen patienten angetts som utskrivningsklar men ändå låg kvar på sjukhuset.
Med det nya systemet får vi mer tid på oss att planera eftervården. Tidigare kunde en patient som vi skulle ta över skrivas ut, utan att vi visste om det, säger Hjördis Karlsson, äldreomsorgschef i Nyköpings kommun.

Att så många utskrivningsklara patienter ligger kvar på sjukhuset förklarar hon med att det kan handla om svårt sjuka människor i livets slutskede som man av etiska skäl inte bör flytta på. Men en annan anledning är att kommunen inte haft resurser att ta emot de patienter som behöver komma till särskilt boende.
Men vi har nu fått ett utökat antal platser för korttidsboende och för demenssjuka, förklarar Hjördis Karlson, som har ett krav på sig att få ned antal vårddagar för utskrivningsklara eftersom det i årets budget bara finns 750 000 kronor avsatta för denna kategori patienter.
Hon välkomnar den nya lagen eftersom kravet på samarbete mellan myndigheterna förbättrar patientsäkerheten.
Även Vibeke Bergmark, t f verksamhetschef på sjukhusets medicinklinik välkomnar lagen och av samma skäl. Men också för att hon tror att det nya systemet kan leda till att kommunen snabbare tar hem sina patienter.
Blir vi duktiga på att vårdplanera enligt det nya arbetssättet kan det sätta en press på kommunen eftersom de nu tydligare övertar patienten genom det kontrakt som skrivs mellan oss i vårdplanen, säger Lena Bergmark.

Från och med den 1 juli är det hon och hennes läkarkollegor som ska se till att en vårdplan upprättas innan en patient med behov av eftervård eller annan omsorg skrivs ut.
Läkarna har tidigare klandrats av kommunen för att skriva ut patienter för snabbt. Med det nya systemet ska ingen patient kunna skrivas ut utan att landsting och kommun är överens.
För oss innebär visserligen det nya systemet en massa mer pappersarbete, vi har räknat ut att det blir minst 12 fax per patient som ska skickas till olika instanser innan en vårdplan kan skrivas under, säger Lena Bergmark.
Men hon påpekar att om systemet gagnar patienten så får man ta allt extraarbete det innebär.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om