Vårdvalets vattendelare
Diskussionen tände till först när diskussionen om årsredovisningen lagts till lådorna. Plötsligt ersattes det gemensamma intresset av ren och skär ideologi. Lotta Finstrop (M) och Marie-Louise Forslund Mustaniemi (KD) visade att Hälsoval Sörmland fortfarande är en ideologisk vattendelare.
Frågan gällde hur hälsovalet kan bli en vinst för alla socialgrupper. Erfarenheten från andra delar av landet visar att hög utbildning och hög inkomst har betydelse för patienternas vårdval. Socialt utsatta grupper är i större behov av vård men inte lika aktiva i vårdvalet. Så ser verkligheten ut. Tyvärr.
Hälso- och sjukvårdsnämndens ordförande Åsa Kullgren (S) vill således att den särskilda ersättningen för socioekonomiskt utsatta grupper ska ges via de olika vårdinrättningarna. Vårdcentraler i bidragsbelastade områden ska helt enkelt få mer bidrag. Finstorp och Forslund Mustaniemi tar avstånd från att fördela pengarna i påse och önskar i stället en ersättning på individnivå.
Båda tillvägagångssätten har ideologiska poänger. Genom att fördela pengarna över vårdcentraler pekas inte enskilda patienter ut som problematiska. Det skulle kunna vara diskriminering. Å andra sidan får patienter, som bor i ett bidragsbelastat område, sämre förutsättningar att ta med ersättningen till en ny vårdinrättning om hennes eller hans läkare byter arbetsgivare. Fördelarna skaver mot nackdelarna.
Diskussionen visar också hur politisk klåfingrighet kommer fortsätta att påverka det faktiska utfallet av den enskildas hälsoval. Ska individen lyftas med strukturella lösningar eller står de strukturella lösningarna i vägen för individens lyft? Där lär landstingsfullmäktige aldrig bli överens.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!