Varför avlönad opposition?

Övrigt2009-05-03 23:15
Läste den intressanta artikeln om politikernas löner i SN 23/1. Hur lönesättningen går till kan man naturligtvis ifrågasätta. Om man inte har någon lönsamhet att tänka på och dessutom kan sätta lönerna utan att arbetsgivaren (väljarna/skattebetalarna) lägger sig i, så blir det ju förstås lite enklare att få den lön man tycker sig vara värd.
Nåväl, det är kanske inte så mycket man kan göra åt den saken.
Allvarligare är dock frågan om man skall ha avlönat oppositionsråd eller inte? Daniel Portnoff anser i artikeln att det inte är särskilt demokratiskt att inte ha ett oppositionsråd. Är det inte tvärtom? Om valutgången ger ett parti eller ett politiskt block majoritet, så innebär det också att väljarna till viss del valt bort övriga alternativ i valet. Det betyder väl att väljarna inte vill ha dem kvar som avlönade politiker i kommunen?
Att ha en krets av politiker som själva har bestämt att ha sin anställning tryggad oavsett valutgången är däremot odemokratiskt.
Det är att visa total likgiltighet mot valresultatet och att åsidosätta de demokratiska spelreglerna. Det ökar dessutom politikerföraktet och förstärker naturligtvis känslan av att det inte spelar någon roll vem man röstar på.

Naturligtvis avfärdas dessa och liknande argument till förmån för era egna intressen av en bredare och tryggare bas för er egen försörjning. Varför skulle ni skilja er på den punkten från era kollegor i andra kommuner och i rikspolitiken?

Vi väljare kan väl inte göra annat än finna oss i hur ni ordnat detta. Vårt inflytande via röstsedeln har ni ju minimerat effektivt. Men snälla ni, låtsas inte vara förvånade över det växande politikerföraktet och det sjunkande valdeltagandet.
Micael Eriksson
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om