Varför så trumpen Göran Persson?
gjort, sa han.
Det nya pensionssystemet, som ersätter det gamla ATP-systemet, infördes under 90-talet i bred politisk enighet. Bara vänstern och miljöpartiet var emot.
Pensionerna är numera kopplade till den ekonomiska utvecklingen i stället för till prisutvecklingen. Går det bra för Sverige får vi mer pengar. Går det sämre får vi mindre. Men pensionsmedlen tar aldrig slut. Det gamla systemet byggdes upp efter de förutsättningar som fanns under 50- och 60-talen. Då brydde man sig inte om att samhället kunde förändras, att samma förutsättningar inte skulle gälla 40 eller 50 år senare. Det var inte utformat för att ta hänsyn till förändringar vare sig i den ekonomiska tillväxten eller till medellivslängden. Det innebar att ATP-systemet utsattes för hårda påfrestningar. Det trygga ATP började naggas i kanterna. Om ingenting hade gjorts skulle enligt socialutskottets beräkningar den gamla AP-fonden vara helt tömd redan 2015.
Hittills har pensionerna utvecklats jämförelsevis väl. Åke Pettersson, centerpartiets förre partisekreterare och en av konstruktörerna av det nya pensionssystemet, konstaterar att ålderspensionen redan i år är 2,9 procent högre för alla ålderspensionärer, än den skulle ha varit med det gamla ATP-systemet.
Få förstår vad Göran Persson egentligen är ute efter. Hans farhågor inför framtiden bottnar i själva verket i en misstro mot den egna förmågan att driva en ekonomisk politik som ger tillväxt och reallöneförbättringar. Det bekräftas även genom den senaste tidens signaler från finansministern och statsministern att den socialdemokratiska politiken kräver ett högre skattetryck än i dag.
Det faktum att pensionerna baseras på hur det går för Sverige betyder att det också innehåller starka incitament. Istället för att låta trumpen och magsur och köra ner folk i skorna, borde Göran Persson vända på resonemanget och bjuda in svenska folket att vara med att utveckla och skapa tillväxt i landet.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!