När folkpartiledaren i går presenterade förslaget till ny skollag var EU-valets positiva retorik om öppna gränser till stor del ersatt av stängda dörrar. I Björklunds skola går ökad kunskap och hårdare krav i samma klass.
Alla förslag är inte fel. Många av Jan Björklunds reformer är till och med bra. Kommunaliseringen av skolan har varit ett misslyckande. Den nya skollagen innebär att staten tar ett välbehövligt grepp om skolsystemet.
Björklunds ambition att göra undervisningen i kommunala skolor och i friskolor mer likriktad går således att leva med. I bästa fall höjer likriktningen kvaliteten i den kommunala skolan, samtidigt som religiöst färgad undervisning försvinner i friskolan.
Friskolorna har varit en injektion för skolsystemet. Men det är statens uppgift att sätta ner foten om en friskola riskerar att bli ett forum för intolerans och indoktrinering. Här ligger den nya skollagen rätt i balansen mellan statlig kontroll och självklar tillåtelse av alternativa skolformer.
Mer problematiskt än att staten vill stärka greppet om skolsystemet är Jan Björklunds signal om en förändrad vuxenundervisning. I förslaget till ny skollag försämras möjligheten att läsa upp ett lågt betyg till ett högre. ”Det är slöseri med samhällets resurser”, kommenterar Björklund (SvD 15/6).
Kommentaren är inte värdig en politiker som aldrig missar tillfället att propagera för kunskapsskolan. Livslångt lärande är en väsentlig del av den liberala bildningstraditionen. Det bortser Jan Björklund ifrån när regeringen nu är på väg att stänga en klassrumsdörr som tidigare stått på glänt.
Flera av de mest eftertraktade högskole- och universitetsprogrammen kräver i dag högsta betyg i samtliga ämnen. Att ge individen möjligheten att läsa upp ett, eller ett par, betyg för att få chansen att knipa den eftertraktade platsen vid juristprogrammet torde vara en självklarhet.
Om inte samhället anses ha resurser att betala vuxenstudier åt studenter med godkända betyg bör de få delta i undervisningen mot en viss avgift. Att i stället ta bort studiemedlet för kompletterande studier är historielöst.
Alla klassresor börjar i klassrummet. Så också Jan Björklunds.
Varje klassresa börjar i klassrummet
Två soliga dagar gör ingen sommar, en solig valrörelse gör inget parti. Knappt hade Marit Paulsen hunnit köra ner husvagnen till Bryssel innan utbildningsminister Jan Björklund återställde ordningen.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!