Varje minut smittas ett nytt barn

Övrigt2009-05-03 22:40
Aids har fått ett barns ansikte. Den 1 december är det den internationella aidsdagen. Här i Sverige är det fortfarande få som har smittats av sjukdomen, våra kunskaper om hiv/aids är stora och den bästa behandling finns att få för dem som har drabbats. Medierapporteringen om hiv/aids i Sverige är minimal, därför att problemen befinner sig långt bort. Men den globala situationen är en katastrof.
Under förra året smittades omkring fyra miljoner människor med viruset. Året dessförinnan beräknas mer än tre miljoner människor ha dött i aidsrelaterade sjukdomar. Få vet fortfarande vad hiv/aids är och hur man skyddar sig. Samtidigt går kampen mot sjukdomen på många sätt framåt, många länder har nu handlingsprogram och aidsinformatörer och medicinerna har utvecklats snabbt de senaste åren.
Men ett perspektiv fattas fortfarande: barnens. Varje minut smittas ett nytt barn av hiv. Varje dag dör 1 400 barn under femton år i aids, och var femtonde sekund smittas en ung person mellan 15 och 24 av sjukdomen. 15 miljoner barn i världen är föräldralösa på grund av hiv/aids, och den siffran fortsätter att växa. Mindre än en tiondel av barnen får det skydd de behöver.

För att sätta barnens perspektiv i fokus och göra barnens röster hörda har Unicef startat kampanjen Unite for children. Unite Against Aids. Kampanjens mål är att stoppa hiv-spridningen bland barn och unga till år 2010. Strategierna är många: öka tillgången på behandling för att förhindra att hiv-positiva mödrar smittar sina barn. Se till att de miljontals barn som står utan föräldrar får skydd, mat, omsorg och skolgång. Att tillgången till riktig medicin och behandling når alla dem som behöver den och att utbildning och information når alla de unga människor som idag löper allra störst risk att smittas. De unga är de som ska ta över ansvaret i de samhällen som idag går på knäna därför att så många i arbetsför ålder är sjuka eller måste ta hand om sjuka familjemedlemmar.

Nu drar Unicefs kampanj igång i Sverige. Även här behövs upplysning, men framför allt gäller det att samla resurser för att kunna hjälpa där det behövs. Alla pengar som samlas ihop under kampanjen i Sverige går oavkortat till Unicefs arbete.
Suzanne von Zeipel
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om