Det är nog regeringen som är mest sörjer att trepartissamtalen om en jobbpakt mellan stat, arbetsgivare och LO gick i stöpet, åtminstone tillfälligt. Frågan är om LO eller Svenskt Näringsliv gråter något mer än krokodiltårar över den spruckna jobbpakten.
LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson bullrade på rejält när han släppte nyheten om att förhandlingarna om en central pakt hade gått i stöpet. Allt var, underförstått, arbetsgivarnas fel.
Svenskt Näringslivs vice vd Christer Ågren rappade tillbaka med att anklaga LO för att blanda in frågor som inte alls har med åtgärder mot ungdomsarbetslösheten att göra. Allt var, underförstått, LO:s fel.
Misstanken att det har gått både skyttegravar och partitaktik i pakten när läget väl var skarpt, ligger nära till hands. Skulle det socialdemokratiska LO verkligen ge regeringen en så given prestigeframgång som en nationell samling mot ungdomsarbetslösheten? Vad skulle S-ledaren Stefan Löfven säga då? Nu fick han i stället säga att regeringen gått på pumpen. Han verkade inte så ledsen över det.
Desto mer ledsna är de unga som behöver en skjuts in i arbetslivet, med kompetensutveckling och ett första jobb. LO sviker landets unga, hävdar Svenskt Näringsliv. Visst, men LO är inte ensamt. Inte heller arbetsgivarorganisationen ger intryck av att ha förtagit sig i försöken att nå resultat. Drog man i bromsen för att man tyckte att regeringen gick LO för mycket till mötes?
Finansminister Anders Borg (M) vill dämpa konflikten och lyfter möjligheterna med branschvisa överenskommelser, vilket både LO och arbetsgivarsidan också är för. Om aktörerna på branschnivå visar en större flexibilitet för att nå målet – fler unga i arbete – är det en väg framåt och bråket ett spel för galleriet. Det ligger något lättvindigt över att bara ge upp försöken att nå ett mer övergripande avtal. I potten finns ju även nya huvudavtalsförhandlingar mellan parterna.
Sänkta arbetsgivaravgifter som staten lovat att ställa upp med är ett handfast sätt att sänka företagens kostnader för att anställa. Även för LO borde provanställningar för unga vara bättre än arbetslöshet.
Det kan handla om upp till 30 000 nya jobb. De särskilda introduktionsavtalen för unga, där arbete kombineras med studier behövs och är en central del av jobbpakten.
Om LO och Svenskt Näringsliv vill ta ansvar för den svenska arbetsmarknadens hälsa gör de ett nytt försök att lappa sin relation. Om inte annat så för de ungas skull.