Varmt år ger rekordstora äpplen

Årets äppelhöst verkar gå till historien som en av de bättre. I trädgårdar i både Trosa och Gnesta trillar nu röda, mogna halvkilosfrukter ned till marken.

Övrigt2002-09-23 23:47
Det är en väldigt bra höst. Hela året har varit bra vilket gör att det nu ser ut som det gör, säger Håkan Svensson, sektionschef på Sveriges Lantbruksmuseum i Julita.
Två som haft fullt upp med att plocka ned och ta tillvara äpplen är Björn och Lillemor Fogelberg i Trosa. Från det tjugo år gamla trädet på tomten har de plockat Mio-äpplen som vägt över ett halvt kilo.
Det här är det bästa året. Folk har kommit och hämtat mer än hundra kilo äpplen och vi har gjort saft, marmelad och mos så vi har en hel frys full, säger Björn.

Bakom de stora äpplena finns inget hokus pokus. Trädet har inte fått några speciella tillväxthormon utan bara vanligt vatten. Sommaren och hösten måste ligga bakom skörden, tror Björn. Och så är det ju, fast årets skörd tog sin början redan för ett år sedan.
Förra årets varma höst gjorde att knoppsättningen blev bra. Den varma och tidiga våren utan frost och att det har varit mycket insekter som pollenerat träden har också varit bra, säger Håkan Svensson.
Att vissa äppelsorter blir stora är inte så konstigt. Men att paret Fogelberg har fått så enorma Mio-äpplen är ovanligt.
Det låter lite sensationellt. Mio är normalt ett litet äpple och de blir inte så stora, säger Håkan Svensson.
Även om det varit ett bra äppelår vad gäller mängd och storlek finns saker som inte blivit bra förrän de senaste veckorna.
Färg och smak kom väldigt sent i år. Smaken kommer av att socker ombildas och för det behövs kyla, den sätter fart på smak och färg, säger Håkan Svensson.
Björn och Lillemor Fogelberg har förutom syltningen lagat ett antal skånska äppelkakor av sina äpplen. För Håkan Svensson är det inget snack om hur ett äpple avnjuts på bästa sätt.
Det gör man bäst genom att äta det som det är. Vi är duktiga på att äta äpplen i Sverige och här i Mälardalen odlas det också mycket, säger han.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om