Västkustfiskarna kvar i Östersjön
Hotet om utfiskningen av Östersjön kvarstår trots att dioxinhalterna borde ha omöjliggjort fortsatta fångster. Nu ska västkusttrålarna i fortsättningen till andra sidan Östersjön med sina fångster i stället.
Ja, det gör de på grund av dioxinet. Det kanske löser frågan på ett sätt som inte var förutsett, säger Sten Nilsson, fiskerikonsulent på länsstyrelsen.
I dag fiskar västkusttrålarna på svensk fiskekvot. Hur de kommer att göra i fortsättningen vet inte Sten Nilsson, kanske kommer de att även söka andra vatten och kvoter. Frågan är om man kan få ett förbud mot fiske i Östersjön för att rädda bestånden?
Det har i första hand varit att få till en begränsning av fisket i Östersjön och i slutändan få ett stopp på det. Alla är nog överens om att det här fisket inte kommer att kunna fortgå och då är det bättre om man kan få ett stopp på det innan man fiskat ner beståndet totalt, säger Sten Nilsson.
Länsstyrelsen är mycket kritisk till att det storskaliga fisket med små maskor bedrivs intill den sörmländska skärgården. Därför anser man att den inre gränsen för trålfiske måste flyttas längre ut i Östersjön. Länsstyrelsen kritiserar även Fiskeriverket för att de inte redovisat något förslag till konkreta åtgärder mot detta fiske.
Kritiken framför man i ett yttrande till Jordbruksverket över Fiskeriverkets utredning om det småskaliga kust- och insjöfisket. Där hänvisar länsstyrelsen till landshövding Bo Holmbergs, tillsammans med fem ytterligare landshövdingars, begäran om konkreta åtgärder för att stoppa foderfisket i Östersjön.
I yttrande föreslår länsstyrelsen ett förbud mot i första hand trålfiske av torsk, vars situation är akut, så att arten kan återhämta sig.
Utflyttning av trålgränsen föreslås för foderfisk som skarpsill och strömming medan man kräver fiskeförbud under lektid för gädda, abborre och gös inom viktiga reproduktionsområden.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!