Växla gärna, men bromsa inte

Övrigt2007-07-10 16:49
Något som är viktigt att komma ihåg när Andreas Carlgren öppnar för en höjning av bensinskatten är att vi inte får glömma bort att satsa på nya energikällor och uppmuntra innovation och tillväxt. Genom att satsa på ökad globalisering och frihandel kommer tillverkning och produktion utföras där den kräver minst resurser.
Det är först när man kan äta sig mätt och inte behöver oroa sig för sjukdomsepidemier som man har en anledning att bry sig om koldioxidutsläpp. Historiskt sett har fria länder med mycket handel med omvärlden och en hög tillväxt haft mycket renare miljö än totalitära stater med lokalt baserad ekonomi. Det kan vara värt att tänka på när man ropar på förbud mot flygtrafik och importerad mat.
En hel del grödor som odlas i Sverige kräver växthus som behöver värmas upp. Om man istället importerar exempelvis tomater från varmare länder som Spanien där växthus inte behövs, sparas en stor del av energiåtgången in. Att transportera tomaterna från Spanien till Sverige kräver nämligen mycket mindre energi än vad växthusen gör.
Av samma anledning kan det vara bättre att köpa nötkött från Argentina, där djuren betar gräs på Pampas, istället för att ha uppvärmda ligghallar och odlat foder, som kräver mycket energi vid tillverkningen.
Sedan 1970talet har flera av de värsta miljöproblemen i världen minskat i omfattning. Företag som vill gå med vinst vill ju inte använda mer resurser än vad som är nödvändigt. Bränsle och bekämpningsmedel kostar ju också pengar.
En globaliserad värld leder dessutom till att utvecklingsländerna kan ta del av västvärldens tekniska försprång. Det är västvärlden som ligger längst fram när det gäller användning av koldioxidneutrala energikällor medan utvecklingsländerna i större utsträckning använder kol eller olja, eller eldar med ved.
FN:s klimatpanel IPCC hävdade i sin rapport att temperaturhöjningen det närmaste århundradet kommer bli 3,4 grader med en lokalt baserad ekonomi. Vad de flesta har missat är att IPCC även skriver att temperaturhöjningen med största sannolikhet blir lägre, 1,8 graders ökning, om vi satsar på en global ekonomi med hög tillväxt.
Världen står vid en stor uppförsbacke inför de närmaste hundra åren. Uppförsbackar kan man inte bromsa sig ur.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om