!Allt är inte frid och fröjd i en tillväxtregion. Varenda kommun och region föredrar inflyttning före utflyttning, men ett stort inflyttningstryck får allehanda följdeffekter. Ett sådant exempel är gårdagens besked från förskoleminister Nyamko Sabuni (FP) att antalet platser på förskollärarutbildningarna i Stockholmsregionen utökas.
I Stockholms stad har man fullt sjå att få förskollärare till alla förskolor. Allt för att kunna garantera en förskoleplats i tid utan att låta barngrupperna bli så stora att verksamheten och barnen blir lidande. Det är så pass ont om kvalificerade sökande att Lärarförbundet uppmanar sina medlemmar att se till att få bra betalt.
Nu är det inte bara Stockholms stad som växer. Det gör även de omkringliggande länen, inklusive Sörmland. Inflyttningstrycket kan dessutom visa sig bli större än vad prognoserna hittills har visat. Skolborgarrådet Lotta Edholm (FP) illustrerar detta med att Stockholms stad räknat med att nå en miljon invånare 2030, men nu talar det mesta för att den folkmängden nås redan 2022-2023. Sådan är kraften i urbaniseringen.
På många håll i landet är urbanisering liktydigt med utarmning, ett Småortssverige som krymper och försvinner. Här i östra Sörmland är det snarare så att urbaniseringen stärker såväl Nyköping, Trosa, Gnesta som Oxelösund. Med rätt framtoning och ett gediget lokalt utbud, kan de nå framgång med att erbjuda bra boendemiljöer i storstadens närhet. Det kan ge många nya barnfamiljer. Än bättre blir det när Ostlänken kommer på plats. Alla kommer självklart inte att vilja bo nästgårds med tågstationen, därav formuleringen gediget utbud ovan. Attraktionsvärdet i tätortsnära landsbygdsboende är inte att underskatta som alternativ till det förtätade.
Fortfarande lämnar dock pendlingsmöjligheterna till och från storstaden en del att önska. Inte minst för den som vill slippa att köra bil. För barnfamiljer, med förskolehämtning och -lämning på ett tajt tidsschema, är varje sparad pendlingsminut guld värd – omräknat i livskvalitet.
Olof Jonmyren